Misströsta inte — det går nämligen att byta ut mer än bara svartsoppa vid högtiden Mårtengås. Svårt att hitta svensk gås — eller tycker du att gåsköttet smakar för fett
Det var strax innan MårtenGås och det såldes anka och gås för fullt i matbutikerna. Gås har jag ännu aldrig lagat, jag var (är) sugen på att prova men var osäker på om jag faktiskt skulle få in pippin i vår ugn
Det finns många mattraditioner att bevara, en sådan är MårtenGås. Om man har ett litet hushåll som vi och inte vill ställa till med en stor gåsamiddag kan man ändå känna en fläkt av en skånsk tradition om man trixar lite med tillbehören till en god majskyckling
Men den stora feta tamgåsenMårten som Nils flyger på, borde inte han få en egen plats på bakelsen. När Nils sen sitter upp på gåskarlens rygg tvingas han efter en stund att blicka ner över jorden när de flyger fram
Seden att fira Mårten (Martin) är alltså ett arv från tiden då Sverige var ett katolskt land. Inför en skånsk gåsamiddag är det vanligt att laga svartsoppa som smaksatts med kryddor som nejlikor, ingefära och kryddpeppar, samt med något alkoholhaltigt såsom starkvin eller konjak
DAGENS RECEPT 14-10-17SPRÄNGD FÅGELPröva att spränga en kalkon, gås eller annan fågel och festa på i Allhelgonahelgen eller till Mårtens afton. 6 - 8 portioner1 kalkon, ca 2½ kg,eller 1 gås, ca 4 kgIngnidning. Sjud under lock 1 - 1½ timme för kalkon och 1½ - 2 timmar för gås. 1 kalkon, ca 2½ kg,eller 1 gås, ca 4 kg