Mårten gås recept

Vi firar Mårten anka isället för gås

Vi firar Mårten anka isället för gås

Förra året åt vi Mårtengås - meny på Djuret. Mich kom på att det blivit lite tradition att äta något fågelaktigt när vi har årsjubileum
Sås till gås - Gåsmiddag del 1

Sås till gås - Gåsmiddag del 1

Ett sådant var på en sås som går att använda både för gås och kalkon (och kyckling). Jo, nu ska du tillreda gås eller kalkon

Myskanka och kalkon till Mårten

Misströsta inte — det går nämligen att byta ut mer än bara svartsoppa vid högtiden Mårtengås. Svårt att hitta svensk gås — eller tycker du att gåsköttet smakar för fett
Anksnack

Anksnack

Det var strax innan MårtenGås och det såldes anka och gås för fullt i matbutikerna. Gås har jag ännu aldrig lagat, jag var (är) sugen på att prova men var osäker på om jag faktiskt skulle få in pippin i vår ugn
Nattjästa frukostfrallor

Nattjästa frukostfrallor

Förra helgen var det Mårtensafton, och hela familjen var nere i Skåne hos sambons syster där vi firade MårtenGås
Mårtenskyckling

Mårtenskyckling

Det finns många mattraditioner att bevara, en sådan är MårtenGås. Om man har ett litet hushåll som vi och inte vill ställa till med en stor gåsamiddag kan man ändå känna en fläkt av en skånsk tradition om man trixar lite med tillbehören till en god majskyckling
Skånsk Gåsamiddag

Skånsk Gåsamiddag

Idag är det Mårtensafton mina vänner, och då ska man enligt skånsk tradition servera gåsamiddag så klart
Skånsk äppelkaka

Skånsk äppelkaka

Förra året ugnsstekte jag en kyckling i stället för gås till Mårten. I år blev det stekta urbenade ankdelar i stället
Nils Holgerssonbakelsen

Nils Holgerssonbakelsen

Men den stora feta tamgåsenMårten som Nils flyger på, borde inte han få en egen plats på bakelsen. När Nils sen sitter upp på gåskarlens rygg tvingas han efter en stund att blicka ner över jorden när de flyger fram
Svartsoppa

Svartsoppa

Seden att fira Mårten (Martin) är alltså ett arv från tiden då Sverige var ett katolskt land. Inför en skånsk gåsamiddag är det vanligt att laga svartsoppa som smaksatts med kryddor som nejlikor, ingefära och kryddpeppar, samt med något alkoholhaltigt såsom starkvin eller konjak
Dagens recept: Sprängd fågel

Dagens recept: Sprängd fågel

DAGENS RECEPT 14-10-17SPRÄNGD FÅGELPröva att spränga en kalkon, gås eller annan fågel och festa på i Allhelgonahelgen eller till Mårtens afton. 6 - 8 portioner1 kalkon, ca 2½ kg,eller 1 gås, ca 4 kgIngnidning. Sjud under lock 1 - 1½ timme för kalkon och 1½ - 2 timmar för gås. 1 kalkon, ca 2½ kg,eller 1 gås, ca 4 kg
1111

1111

Det är MårtenGås, det är årsdag för Första Världskrigets slut, bl a är Leo DiCaprio född samma dag och tydligen är det även Chokladdagen också
En REKO-gås med krås

En REKO-gås med krås

Flera anledningar, det är MårtenGås, Karin är från Tomelilla och den roligaste av dem alla – Karins bror Holger och fru Anna driver en REKO-gård
Kräftstjärtar i snapscrème

Kräftstjärtar i snapscrème

Passar till Mårtengås, enligt tidningen Allt om Mat. Firar ni Mårtengås. Det gör inte jag men jag äter gärna kräftor och dricker snaps
Mårten gås...

Mårten gås...

på pappas vis är med Österrikisk knödel, fylld kalkon, rödvinsås och rödkål. Men finalen blev dock mer traditionell med äppelpaj och vaniljsås
Helstekt gås med apelsinsås

Helstekt gås med apelsinsås

Skölj gåsen inuti och ta bort överflödigt fett. Dela citronen och gnid in och utsidan på gåsen med citronhalvorna