Märgpipa koktid recept

Boeuf Bourgignon

Skala och bryn löken, tillsätt lök och champinjoner efter drygt halva koktiden. 1 kg nötkött (märgpipa, högrev, ytterlår). 1 kg nötkött (märgpipa, högrev, ytterlår)
Novembergryta

Novembergryta

Skala och tärna äpplena och tillsätt dem till grytan när ca en halvtimme återstår av koktiden. 700-800 g högrev eller märgpipa
Valentinas härliga Stroganoff

Valentinas härliga Stroganoff

Börja med såsen. Skala och skiva löken. Värm oljan i en gryta och fräs löken på inte alltför stark värme 3-5 minuter
Rustik chiligryta

Rustik chiligryta

När ca en kvart återstår av koktiden tillsätter du burken med chilibeans. 500-600 g högrev (el märgpipa el bog)
Gulaschsoppa tillagad i slökokare

Gulaschsoppa tillagad i slökokare

röd och gul paprika, finkrossad tomat, morötter, grytbitar eller märgpipa/bog, gul lök. (Absolut inte nödvändigt, men vill man så kan man reda av med arrowrot utrört i lite vatten mot slutet av koktiden)
Pot au feu

Pot au feu

Efter ytterligare en timmes koktid tillsätts purjolök, palsternackor och majrovor. 1 1/2 kg högrev alternativt märgpipa
Kalops!

Kalops!

Receptca 1 kg nötkött, grytbitar, högrev eller märgpipa spelar ingen roll(Jag hade älgkalv i frysen så jag tog den)2 msk smör att steka i15 kryddpepparkorn4 lagerblad2,5 msk vetemjöl5 dl kalvfond2 morötter2 gula lökarSkär köttet i mindre bitar. När det är ca 30 minuters koktid kvar så blandar man ner lök skuren i mindre klyftor och skalade morötter delade i mindre bitar och låter dem koka med
Äppelchutney med chilisting

Äppelchutney med chilisting

Väl hemma var det dags att ta itu med söndagsmiddagen, och all matinspiration hade nog smält bort i badet, för jag hade ingen aning om vad jag skulle ta mig till med nötsteken av märgpipa som låg i kylen
Kummingulasch

Kummingulasch

Låt alltsammans sjuda under lock på svag, svag värme en timme (används högrev eller märgpipa, lägg till en halvtimme på koktiden)

Lappkok

Märgben (minst en märgpipa per person). Den totala koktiden är c. Buljongen kan vid behov skummas under koktiden men om detta utesluts ger det anrättningen en starkare smak och arom

Älgkalops

Ju längre koktid desto mörare kött. Ingredienser ca 800 g älgkött, älgytterlår, högrev, bringa, märgpipa 3 gula lökar, ej de största 3-4 morötter, eller 2 stora 10 st vitlöksklyftor ca 2 msk vetemjöl 25 g smör 3 lagerblad 10 krydpepparkorn 5 svartpepparkorn, krossade 2 msk kalvfond 0,5 tsk salt salt & peppar (10-15 minirödlökar, skalade) Beskrivning Putsa köttet från eventuella hinnor. Spar eventuellt undan morotsskivor för att tillsätta dem när endast 15-20 minuter av koktiden återstår

Älgkalops

Ju längre koktid desto mörare kött. Ingredienser ca 800 g älgkött, högrev, bringa, märgpipa, kalopskött 3 gula lökar, ej de största 3-4 morötter, eller 2 stora 10 st vitlöksklyftor ca 2 msk vetemjöl 25 g smör 3 lagerblad 10 krydpepparkorn 5 svartpepparkorn, krossade 2 msk kalvfond 0,5 tsk salt salt & peppar (10-15 minirödlökar, skalade) Beskrivning Putsa köttet från eventuella hinnor. Spar eventuellt undan morotsskivor för att tillsätta dem när endast 15-20 minuter av koktiden återstår

Köttgryta med fläsk

Tärna tomaterna och lägg i dem i slutet av koktiden. 700 hg högrev eller märgpipa. Skär köttet i ca 2cm kuber och bryn det runt om

Katalansk köttgryta

Blanda i potatistärningarna när 20 minuter återstår av koktiden. 1 kg märgpipa eller högrev. Skala och tärna potatisen

Pepparrotskött

Koktid 1 tim 15 min-2 tim, den längsta tiden för bringa. 1,5 kg nötkött med ben, t ex högrev, märgpipa, bringa

Söndagsgryta

märgpipa eller högrev. Paprikan mister sin knaprighet då, men det kan man lösa genom att ha en extra paprika som skärs i mot slutet av koktiden

Pot au feu

Efter ytterligare en timmes koktid tillsätts purjolök, palsternacka och majrovor. Prova om köttet är mört efter ytterligare 10 minuters koktid och smaka av buljongen som nu bör vara cirka 8 dl. 1,2 kg högrev eller märgpipa