Laga mat över öppen eld recept

Dagens recept: Kinesisk biff med lök

Dagens recept: Kinesisk biff med lök

I riktig kinesisk matlagning använder man en s k wokpanna att tillaga dessa snabblagade rätter i. Laga gärna större sats av rätten
Muurikkabröd

Muurikkabröd

Muurikkan kan ställas överöppeneld men när vi tillagarmat i den här hemma så använder vi oss av gas istället
Kycklinggryta på stekbordet

Kycklinggryta på stekbordet

Svårt att förklara bättre men väldigt rolig sätt att lagamat med ved. Den är grym på att laga grytor, wok, burgare, kött och ja, massa annat på
Kolbulle utan Gluten

Kolbulle utan Gluten

Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa. Utflyktsmat på Skogshuggarvis
När lammen tystnat...

När lammen tystnat...

Det kan hända att detta känns lite tjatigt och som en gammalrepris, men ändå kan jag inte låta bli att reflektera över hursmakfullt fårkött kan vara, och som ett föredömligt exempelpå en gammal och genom historien traditionsrik mat, -då detblivit lagat och serverat i många tusen år, och med det sammaegenskaperna som kännetecknar en förkärlek till god mat-,såär fårköttet enligt min mening en förespråkare för den alltidså fina, goda och ärofulla måltiden, det är helt enkelt entraditionell måltidsupplevelse
Långkokt grytstek i Wonderbag

Långkokt grytstek i Wonderbag

Det är ju lite likt hur vi lagademat på stenåldern när grytan lagades till en stund överöppeneld, för att när elden falnat grävas ner tillsammans med upphettade stenar, där den sen fick koka färdigt under många timmar
Kolbullar

Kolbullar

Kolbullar är en rätt som kolarna och skogshuggarna i de Svenska skogarna lagade. Slå på smeten över fläsket

Kolbullar och kulturhistoria i Granbergsdals hytta

Men hur gott det än smakar med kolbullar gräddade överöppeneld så handlar det nog minst lika mycket om historien bakom kolbullarna – jag tror att vi moderna svenskar har ett inneboende behov av att knyta an till vårt ursprung och vår kulturhistoria och att äta kolbullar som de en gång i tiden tillagades av de fattiga, hårt arbetande kolarna ger oss verkligen perspektiv på både maten, vår historia och på hela livet… Det är en av anledningarna till att jag högaktar byalaget i Granbergsdal som lägger så mycket tid och kraft på att bevara en så viktig del av Bergslagens kultur och historia
Porchetta, gott att fira med!

Porchetta, gott att fira med!

Italien är ursprungslandet för detta fyllda fläskkött som egentligen lagas till överöppeneld, men med tanke på grannar och brandfaran så valde vi att använda ugnen istället för att tända eld på trägolvet i köket
Allt på en plåt med nöt-och ostfri pesto

Allt på en plåt med nöt-och ostfri pesto

Jag blir alltid lite rädd när folk säger att de inte har tid att lagamat. Hoppas att du gillar det här receptet med Allt på en plåt – och att du blir sugen att laga det