Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… Eller matlagad på ett stormkök eller överöppeneld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt
Den mesta matenlagades på vedspisen, som fick gå varm flera gånger per dag. Men vädret var sommarfint så det blev även matlagningöveröppeneld på stranden
Det kan hända att detta känns lite tjatigt och som en gammalrepris, men ändå kan jag inte låta bli att reflektera över hursmakfullt fårkött kan vara, och som ett föredömligt exempelpå en gammal och genom historien traditionsrik mat, -då detblivit lagat och serverat i många tusen år, och med det sammaegenskaperna som kännetecknar en förkärlek till god mat-,såär fårköttet enligt min mening en förespråkare för den alltidså fina, goda och ärofulla måltiden, det är helt enkelt entraditionell måltidsupplevelse
Det är ju lite likt hur vi lagademat på stenåldern när grytan lagades till en stund överöppeneld, för att när elden falnat grävas ner tillsammans med upphettade stenar, där den sen fick koka färdigt under många timmar
Min kollega Cecilia berättade att hon har lagat det här från min blogg, så inspirerad av henne blev jag också sugen och därför kommer här receptet igen
Men hur gott det än smakar med kolbullar gräddade överöppeneld så handlar det nog minst lika mycket om historien bakom kolbullarna – jag tror att vi moderna svenskar har ett inneboende behov av att knyta an till vårt ursprung och vår kulturhistoria och att äta kolbullar som de en gång i tiden tillagades av de fattiga, hårt arbetande kolarna ger oss verkligen perspektiv på både maten, vår historia och på hela livet… Det är en av anledningarna till att jag högaktar byalaget i Granbergsdal som lägger så mycket tid och kraft på att bevara en så viktig del av Bergslagens kultur och historia
Italien är ursprungslandet för detta fyllda fläskkött som egentligen lagas till överöppeneld, men med tanke på grannar och brandfaran så valde vi att använda ugnen istället för att tända eld på trägolvet i köket
Jag blir alltid lite rädd när folk säger att de inte har tid att lagamat. Hoppas att du gillar det här receptet med Allt på en plåt – och att du blir sugen att laga det