Låta jäst deg stå över natt recept

Användbart! Deg till baugette, bröd och pizza.

Användbart! Deg till baugette, bröd och pizza.

Man kan till och med låtadegen ligga några dagar i kylen om man viker den då och då. Flytta baguetterna försiktigt när de är färdigjästa, lägg dem direkt på den förvärmda plåten
Spira, lilla deg

Spira, lilla deg

Plasta in och låt ståövernatten. (Ju mer proteinrikt mjölet är desto mer vatten kan man ha, så det varierar förstås, men på ett ungefär
Levain vetesurdegsbröd "Knådfritt"

Levain vetesurdegsbröd "Knådfritt"

Just det här brödet har jäst i en hemmagjord jäskorg bestående av en rejält mjölad kökshanduk som man lägger i en skål
Kalljästa frallor

Kalljästa frallor

Bara att röra ihop på kvällen, låtadegenstå och jäsa i kylen övernatten, och sedan klicka ut på en plåt på morgonen
Nattjäst bröd med råg och morot

Nattjäst bröd med råg och morot

Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det. Täck överdegbunken med plastfolie och en handduk. Igår kväll rörde jag ihop degen på några minuter sen formade jag dem till baguetter idag och gräddade
Kalljäst långpannebröd

Kalljäst långpannebröd

Pudra vetemjöl över brödet innan nattjäsning -detta för att plasten inte ska fastna på degens ovansida
Surdegsbröd med hälften dinkel

Surdegsbröd med hälften dinkel

Täck med lock eller handduk och låt ståövernatten. När sedan jäsningen är klar så tar du ut den översta plåten, lägg ett bakplåtspapper på och stjälp upp degen
Gifflar fyllda med godsaker

Gifflar fyllda med godsaker

Jag brukar låtadegen jäsa i kylen övernatten och bakar ut dem nästa dag. De blir härligt luftiga och goda av den långa jästiden
Nattjästa frukostbullar

Nattjästa frukostbullar

Knepet är att sätta degen på kvällen innan man går och lägger sig och låta den jäsa i kylskåpet under natten
Gott bröd bakat i gjutjärnsgryta.

Gott bröd bakat i gjutjärnsgryta.

Jag föredrar att låtadegen jäsa i kylskåp men det går även bra i rumstemperatur. Jag brukar låta grytan stå med inne i ugnen under tiden som den värms upp
Skållade råglimpor

Skållade råglimpor

Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en stor degbunke. smula färsk jäst i en bunke. Dags att göra degen
Kalljäsa frukostfrallor med frukt, frön eller helt naturell.

Kalljäsa frukostfrallor med frukt, frön eller helt naturell.

Mjöla bakbordet och degen. Skrapa försiktigt ut degen och vik den till ett avlångt paket. Dvs Ta tag i degen från vänstra sida och in i till mitten, höger sida in till mitten, uppifrån till mitten och nerifrån till mitten

Hemmagjord Pizza

Och för att få det måste du göra en kalljästdeg. Vi ger dig tipsen för att lyckas, vad du ska tänka på kring degen, toppingen och ugnen
Lättbakat bröd med havre och råg

Lättbakat bröd med havre och råg

Degen slängde jag ihop på kvällen och lät den stå och jäsa i kylen övernatten och sedan slängde jag direkt in det i ugnen
Grova limpor

Grova limpor

I originalreceptet, som finns i boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red), står det att degen ska jäsa i två timmar, men jag brukar använda kall degvätska och låtadegen jäsa övernatten så att jag kan baka ut limporna direkt på morgonen istället
Bretzelberoende

Bretzelberoende

Häll degspadetöverfördegen och tillsätt mjöl och honung.  Låt degen vila i en halvtimme i en inoljad, övertäckt bunke
Knådfria frukostfrallor

Knådfria frukostfrallor

Bröden blir riktigt farligt goda och jag har svårt att låta bli dem när de är nybakta och varma. Han använder väldigt, väldigt lite jästdegenbehöver många timmar på sig för att jäsa
Kalljäst formbröd

Kalljäst formbröd

På morgonen är det bara att ta fram brödformen och låta den stå framme i rumstemperatur, medan ugnen blir varm