Servera vaniljsås eller vaniljglass till. Enkel blåbärspaj att göra när man har bråttom. Och jag som är dinkelfreak använde förstås dinkelsikt, men de går lika bra med vanligt vetemjöl förstås
Vid andra försöket var jag mindre generös med smeten när jag formade rundlar, och fick då cirkelformade flarn som jag lätt och mjukt kunde kupa runt lagom stora skåler
Men det var nog i sista sekund för smeten hade börjat dela sig lite lätt och blivit lite vattning och jag trodde att den skulle få små iskristaller i sig, men så blev det tack och lov inte
Ett bra sätt brukar vara att precis hälla i en del av kompotten i glassmaskinen på slutet och låta köra något varv bara så att det blandas lätt – kör du för länge blir det helt enkelt en körsbärsglass och här ska det ju vara rippel
Till efterrätt fixade jag en röd fruktsallad med blodapelsin och jordgubbar med vaniljglass till. Eftersom Alla Hjärtans Dag inföll en vardag i år och middagen blev sen pga båda kom hem från jobbet sent, så satsade jag på en lätt middag med efterrätt
Det är mycket viktigt att inte låta smeten koka längre, eftersom den då lätt skär sig. Den här vaniljglassen är nog min absoluta favoritglass, jag brukar sittta med storslagna planer på vilka olika smaker jag ska göra, men sen slutar det påfallande ofta med att jag ändå gör den här
Klicka ut resten av smeten runt kolakrämen, så som jag gjort på bilden här ovanför, och arbeta ut den mot mitten så att den täcker kolan (inte helt lätt, men det smälter samman fint i ugnen sedan)