Hallon och blåbär, krusbär - eller kanske vinbär - går också bra. Jag älskar björnbär, som är fantastiska både att koka sylt av och att göra bakverk och efterrätter av
Av krusbären jag fick bestämde jag mig till slut för att göra flera saker. Först ut blev sylt. Koka krusbären i vattnet under lock i några minuter, bären ska koka sönder
Ja, bort sett från saft, marmelad och sylt då. Eftersom mina krusbärsbuskar ännu inte ger några stora mängder bär fick jag ett par liter krusbär av min mamma
Hemma i trädgården växte äppelträd, vinbär och krusbär. Idag är det inte alls lika vanligt att safta, sylta, baka bröd eller köpa kött direkt från en bonde på landet
Du kan förstås göra kakan även med andra bär, t ex krusbär, hallon eller vinbär. Körsbären är av den lite surare sorten, som är jättegoda både i bakverk och till sylt och saft
Den här gjorde jag förra helgen, men röda krusbär, hallon och vanilj. En fantastiskt smart gå-bort-present är att svänga ihop en hemgjord sylt och hälla i en fin glasburk
Rensa krusbären och lägg i en gryta. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock. Koka sylten kraftigt utan lock 2–3 minuter. Låt sylten vila ca 15 minuter. 2 l krusbär. 600 g syltsocker
Förra veckan kokade jag lite krusbärssylt, så det tänkte jag passar bra till fastän krämen inte är så värst söt och krusbärssylten tarvar nog lite extra sötma
Sist fick jag röda krusbär, äpplen och rabarber i sådana kvantiteter att frysen fortfarande är full. Rabarbern har jag frusit in i färdigskurna, tjocka skivor (cirka 2 cm) vilket gör att man lätt kan bryta av önskad mängd och använda till kakor, sylt och kräm