Kolbullar historia recept

Kolbullar och kulturhistoria i Granbergsdals hytta

Men hur gott det än smakar med kolbullar gräddade över öppen eld så handlar det nog minst lika mycket om historien bakom kolbullarna – jag tror att vi moderna svenskar har ett inneboende behov av att knyta an till vårt ursprung och vår kulturhistoria och att äta kolbullar som de en gång i tiden tillagades av de fattiga, hårt arbetande kolarna ger oss verkligen perspektiv på både maten, vår historia och på hela livet… Det är en av anledningarna till att jag högaktar byalaget i Granbergsdal som lägger så mycket tid och kraft på att bevara en så viktig del av Bergslagens kultur och historia
Grillad korv med räksallad

Grillad korv med räksallad

Igår bjöd jag på en glutenfri kolbulle, som är väldigt populär picknickmat i norr, det blev ett av mina mest lästa inlägg på bloggens historia
En hälsingespecialitet: Kolbullar

En hälsingespecialitet: Kolbullar

Självklart blev jag nyfiken på kolbullarnashistoria. Innan jag åkte ut till Bergviks industrimuseum, där det på tisdagen vankades kolbullekväll, trodde jag i min enfald att kolbullar var ett vetebröd med kolasmak