Kokt abborrfile recept

Abborrfilé i dill och gräddsås

Abborrfilé i dill och gräddsås

Häll såsen över abborrfilérna och servera med kokt potatis 300 g abborrfilé. Vänd filerna i mjölet och stek dom knapriga i en stekpanna
Abborre i foliepaket med kaviarsmör

Abborre i foliepaket med kaviarsmör

potatis (kokt). Ansa och skiva färsklöken. Skiva potatisen. Lägg ut 4 ark aluminiumfolie. Lägg potatis och lök i mitten av foliearken
Panerad abborre med Djurösås

Panerad abborre med Djurösås

Servera med kokt potatis och blandad sallad. Djurösås. Blanda alla ingredienser och låt stå i kylskåpet. Abborrfilé
Stekta abborrfiléer med lök

Stekta abborrfiléer med lök

Lägg upp filéerna och löken på tallrikar, häll generöst av det brynta smöret över, garnera med en dillvippa och servera med nykokt potatis
Dillfisk med sockerärter

Dillfisk med sockerärter

kokt potatis. Dela fisken i fyra bitar. Krydda med salt och peppar och vänd i ströbröd. Stek fisken i en stekpanna med smör i 2 minuter på varje sida
Rökt sik, löjrom och nypotatis i en somrig sallad till midsommar!

Rökt sik, löjrom och nypotatis i en somrig sallad till midsommar!

om du har färsk abborrfile, sikfile, gädda eller lax, lägg filéerna att ligga i marinaden i minst 1 timme, därefter steker, grillar, kokar eller halstrar du dem. Servera sedan med kokt nypotatis och med någonting vi i Österbotten kallar för pikka laka (En del av vattnet man kokat potatisen i, några lökringar, gräslök, hackad dill, 3-5 msk ordentligt smör, beroende på hur mycket vatten man använt, och lite salt)
Abborren, havets prins

Abborren, havets prins

Abborrfilé är bland det bästa du kan få, när rensningen är avklaradoch fileerna är förberedda så har man en råvara som inte krävernågon större uppmärksamhet endast salt, peppar och lite vetemjölatt vända dem i, varpå man steker dem i rikligt med smör, ochserverar dem med kokt nypotatis, och skall man dessutom ha ensås till så tycker jag att den Österbottniska "Pikkalakan", - skivadlök, smör, gräslök, dill och potatisvatten blandat i en skål -,absolut ger den bästa effekten till en gastronomisk njutning, lokaltoch gott, det är för mig nog för att ge känslan och smaken av enriktig sommar

Middagen fortsätter hos mormor och morfar

Det kunde vara kokt gädda med pepparotsås, stekt abborrfilé med kantareller, torsk med äggsås, stekt spätta eller stuvad lake (mamma intygar att det senare var gott)

Abborrfilé med sötsur dillsås

Servera abborren med sötsur dillsås, späda morötter och kokt färskpotatis. Kokt färskpotatis. Börja med såsen