Så vi kokadesaftpå förra årets skörd. Nu när det är hög tid att skörda bär till sylt och saft eller bunkra upp förrådet i frysen, kan ej frysen vara full av bär från förra året
Vilken saft det blir kan variera beroende på tillgången av frukt och bär, men eftersom att jag har mycket rödavinbär att använda mig av så brukar det bli lite vinbärssaft
Här hemma går det inte så mycket saft så därför passade jag på att koka en variant med lite mindre socker och denna läskande dryck passar väldigt bra som måltidsdryck
Koka upp bären tillsammans medvattnet och hälften av florsockret i en liten kastrull. Se till att pressa ut så mycket som möjligt av bärens saft och kött
Tillsätt sockret och låt saftenkoka några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork och låt saften kallna
Behöver inte kokas, bara att hälla hett vatten över och sen låta. Vill man absolut inte ha några spår av vinbärsprickar får du låta saften rinna igenom ett kaffefilter eller silduk
Koka upp bären (orenaste men sköljda) tillsammans med citronsaften och några matskedar vatten. Idag fick jag lite dåligt samvete av att se de fina vinbärsklasarna hänga där på busken, och beslutade mig för att koka lite rödavinbärscurd
Ta bort eventuellt skum som bildas på ytan. När saften kallnat häller du den i flaskor. 4 Liter rödavinbär (mosade). 750 g socker (per liter saft). Tillsätt 750 g socker till varje liter saft, och låt åter stå i 12 timmar. Efter de 12 timmarna ska du koka upp saften. 4 Liter rödavinbär (mosade)