Koka saft med saftmaja recept

Att göra saft

Man lägger bären eller frukten i gryta med lite vatten och kokar den tills den blir mjuk och släpper saften
Körsbärssaft i SaftMaja.

Körsbärssaft i SaftMaja.

(Storm)Koka på hög temperatur så att vattnet förångas. Skölj körsbären och varva dem med socker i toppen av SaftMajan
Röd vinbärssaft med vanilj och vinbärssylt

Röd vinbärssaft med vanilj och vinbärssylt

Häll på vatten och låt det långsamt koka upp. Riktigt enkel att göra-ingen saftmaja behövs, och bärmoset som blev kvar tog jag reda på och gjorde en sylt på
Rabarbersaft med vanilj

Rabarbersaft med vanilj

Vi hittade ett recept signerat Leila som vi fibblade en smula med, fru M kom på den geniala (om hon får säga det själv) idén att slänga ner en vaniljstång med rabarberna i saftkoket, vi minskade på sockermängden och så tog vi inte så allvarligt på det där med att inte röra i grytan under tiden det hela kokade
Plommonsaft

Plommonsaft

Koka i ca en timme under lock. Häll över plommonen i en saftmaja eller sil med silduk och låt rinna av

blandsaft

Ungefär en timme brukar jag koka, tappa ur en liter saft efter halva tiden - och hälla det på bären/frukten
Jordgubbssaft

Jordgubbssaft

Minska när det börjar koka. Fyll på med bär och socker. Jag använder mig dock av saftmaja, vet att alla inte gillar det
Rårörd saft

Rårörd saft

Inget kladdigt kokande, ingen konstig saftmaja (som jag för övrigt inte ens äger). Koka vattnet. Vi fyllde en stor hink på nolltid, åt så mycket vi orkade och sen åkte vi hem med vår skörd

blåbärssaft i saftmaja

vill du ha längre hållbarhet måste du tillsätta konserverinsmedel. Ha koll så att saften inte rinner över i kokvattnet utan börjar det bli fullt får du tömma upp i flaskor
Kringlor och Saft

Kringlor och Saft

För er som inte vet vad en saftmaja är kan jag berätta att det är en slags ångkokare där man varvar bär och socker och sedan tappar upp den färdiga saften direkt i flaskor Oerhört smidigt
Rabarbersaft i saftmaja

Rabarbersaft i saftmaja

Koka upp råsaften en gång till - nu med sockret tillsatt. Mängden saft kan på grund av detta variera något beroende på hur mycket du ångar på i saftmajan och hur länge du kokar
Röda vinbärssaft

Röda vinbärssaft

 Koka upp saftenmed socker. )Jag älskar saft gjord i saftmaja, men när jag hade min vinbärsdag så fick jag så pass lite röda vinbär över så att det var smidigare att göra saft på det här sättet med min nya saft/bär-sil, som Isak byggde ihop åt mig
Recept på vinbärssaft

Recept på vinbärssaft

Det är något visst med doften som uppstår när man kokarsaft. För trots de stränga förmaningarna visste vi barn att saftkokandet var en kärlekshandling
Plommonchutney med ingefära och chili

Plommonchutney med ingefära och chili

De har delat, tagit ur kärnorna och frusit in en massa och så ska mamma kokasaft så hon har tagit fram sin Saftmaja