Ta vara på ChagaNär du skördat en Chaga från en björk är det viktigt att du kokar en dekokt av den genast eller torkar den i småbitar på låg värme, annars kan den lätt börja mögla då den är fuktig inuti
Man lägger i en bit torkad chaga i vatten och låter det koka länge. Sen kokar man te. Och dessutom, om nu svampen inte är någon mirakelmedicin mot allt, ja då har man iallafall fått sig en frisk skogspromenad eller flera, och DET botar det mesta
- Svamparna kan förvisso ätas som de är, men genom att koka dem och/eller göra en alkoholtinktur frigörs de åtråvärda näringsämnena vilka gömmer sig inne i svampen
Man kan köpa chagasvamp som pulver, men det här var hela bitar som jag provade att koka i vatten. Just den här dagen som jag var här med min mamma och barnen så var det ganska ruggigt så vi hittade istället en mysig vrå inomhus och det var inte dumt det heller
Men efter varje gång man använt den bör den koka längre. Är du intresserad av att smaka på den, men inte hittar någon chaga att skörda finns den att köpa i de flesta ekobutiker och hälsokostaffärer
Den smakar eller luktar inte alls svamp, utan har en svag underton av vanilj. Den chagans som säljs i hälsokostbutiker kommer oftast från finska eller kanadensiska björkar, då marken där är extra rik på mineraler