Brunkål passar perfekt till julskinkan. Nu för tiden när man köper färdiglagad skinka brukar jag använda spadet som blir i julskinkeförpackningen till brunkålen
Nu är det tid att dela köttet, krydda det och rulla samman till en rulle som ska kokas. Den avnjuts bäst med inlagda rödbetor, skånsk senap och kanske lite brunkål
Att ha någon annan kål än den bruna varianten på julbordet har vi aldrig provat, brunkål är det som gäller och så har det varit sen urminnes tider när det äts skinka, prinskorvar och köttbullar för vår del
För att få revbenen riktigt möra och fina kokade jag dom innan och lät dom svalna i spadet. I detta receptet skall du inte använda buljongen till något men du kan alltid ha den i lite brunkål eller i en soppa så häll inte ut den
Koka kålhuvudet i sin helhet. I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten
Koka upp under lock. Du kan också koka kålhuvudet i en timme och sedan låta det svalna i kokvattnet och stå till nästa dag och då plocka loss blad från roten
Koka upp grönsaksbuljongen i en gryta och håll den varm under tiden som du lagar din risotto. Grönkål äter man tydligen främst i Halland vid juletid och då kallas den för långkål, här nere i våra delar av landet är det mest brunkål som äts till skinkan och på andra platser är det rödkål som gäller
Att koka sönder kål på det här sättet och sedan dränka det i socker etc är för mig hädiskt. I min värld finns det inget värre på julbordet än brunkålen och rödkålen