Koka brunkål recept

Brunkål

Brunkål

Brunkål passar perfekt till julskinkan. Nu för tiden när man köper färdiglagad skinka brukar jag använda spadet som blir i julskinkeförpackningen till brunkålen
Brunkål

Brunkål

Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kålen med matfettet lite i sänder och lägg över i långpanna. Ringla på sirap och slå på lite skinkspad eller buljong
Brunkål

Brunkål

Tillsätt sirap och buljong och låt koka på svag värme under lock ca 1 tim. Skär kålen i klyftor och skär bort stocken
Brunkål i Crockpot

Brunkål i Crockpot

Koka upp buljong, ringla över sirap och soja och häll över buljongen. Sätt den på låg och låt den koka i 6 timmar
Hemgjord rullsylta och Marilyn Monroe.

Hemgjord rullsylta och Marilyn Monroe.

Nu är det tid att dela köttet, krydda det och rulla samman till en rulle som ska kokas. Den avnjuts bäst med inlagda rödbetor, skånsk senap och kanske lite brunkål
Krämig grönkålssallad

Krämig grönkålssallad

Att ha någon annan kål än den bruna varianten på julbordet har vi aldrig provat, brunkål är det som gäller och så har det varit sen urminnes tider när det äts skinka, prinskorvar och köttbullar för vår del
Glögglaserade revben

Glögglaserade revben

För att få revbenen riktigt möra och fina kokade jag dom innan och lät dom svalna i spadet. I detta receptet skall du inte använda buljongen till något men du kan alltid ha den i lite brunkål eller i en soppa så häll inte ut den
Grönkålssoppa

Grönkålssoppa

Strö över mjöl, tillsätt vatten lite i taget och buljongtärningarna, låt koka upp. Frågan är nu vem som tar sig an brunkålen

Turkiska kåldolmar med nötfärs och paprika

Koka kålhuvudet i sin helhet. I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten
Kåldolmar

Kåldolmar

Koka upp under lock. Du kan också koka kålhuvudet i en timme och sedan låta det svalna i kokvattnet och stå till nästa dag och då plocka loss blad från roten
Grönkålsrisotto och en kryddmix.

Grönkålsrisotto och en kryddmix.

Koka upp grönsaksbuljongen i en gryta och håll den varm under tiden som du lagar din risotto. Grönkål äter man tydligen främst i Halland vid juletid och då kallas den för långkål, här nere i våra delar av landet är det mest brunkål som äts till skinkan och på andra platser är det rödkål som gäller

Jenny´s Lätta Kålpudding

Blanda färsen med risgryn, hälften av brunkålen, lök, ägg, salt och peppar. Täck färsen med resen av brunkålen

Julbord hos Millan & Chrisse 2011

Rödbetssallad (koka rödbetor och tunnskiva dem, lägg över fetaost, ruccola, peppar). Köttbullar, Prinskorv, Julskinka, Österlensenap, Senapssås, Brunkål, Julkryddad brysselkål, Leverkorv & rödbetssallad
Rödkålssallad – på rätt sätt

Rödkålssallad – på rätt sätt

Att koka sönder kål på det här sättet och sedan dränka det i socker etc är för mig hädiskt. I min värld finns det inget värre på julbordet än brunkålen och rödkålen
Påskbuffe för påskafton 2015...

Påskbuffe för påskafton 2015...

Koka upp lagen dvs vatten, socker och ättika, rör så sockret löses upp helt. brunkål, se recept nedan. Brunkål