Kål finns omskriven i en kinesisk poesisamling som är två tusen år gammal och Ingar Nilsson har i sitt researcharbete funnit att kål inte enbart växer vilt längs kusterna i Syd- och Västeuropa utan även på högplatåer i Iran och Irak och i Afrikas stäpp- och ökenlandskap
Skölj och strimla kålen och krossa vitlöksklyftorna. Det är en enkel variant på Chop Suey, en kinesisk rätt som lagas med fläskkött, bambuskott, purjolök och svamp
Här kommer köttfärsrätt nummer två, det blev kålpudding. Kålpudding. Bryn den skurna vitkålen, och löken till det får en fin färg och börja mjukna något
Till grytan serverade jag ugnsbakad vitkål. 1/2-1 msk kinesisk soja. Jag tog ett halvt vitkålshuvud och delade det i 4 bitar. In i ugnen på 225 grader tills kålen känns lagom mjuk. 1/2-1 msk kinesisk soja
Blanda kål, lök, skivad vitlök och kryddor i en ugnsform och blanda runt med soja och olja. 4 dl strimlad vitkål (använd gärna mandolin). 1 msk kinesisk soja. 4 dl strimlad vitkål (använd gärna mandolin). 1 msk kinesisk soja
Fräs kål, purjolök och paprika under omrörning i lite matfett i ca 5 minuter. 250 g strimlad vitkål. 1 msk kinesisk soya. 400 g kassler i stavar 250 g strimlad vitkål 1 strimlad purjolök 1 gul paprika 1 röd paprika 1-2 st vitlöksklyftor 1 msk kinesisk soya 2 msk tomatpuré 2 msk chilisås 2 dl vatten 2 dl crème fraiche 1 - 2 tsk chilipulver