700 g filmjölk 300 g mörk sirap 100 g surdegsstart (av vete, mata upp surdegen med dagen innan så den är aktiv och bubblig) 2 tsk brödkrydda, finmalen (anis, fänkålsfrö, kummin) 250 g vetemjöl 450 g kornmjöl, finmalet 15 g salt
Första brödet att baka ur den boken blev kavring. Dag 1 kväll4 dl ljummet vatten50 g surdegsgrund (kan enligt boken uteslutas, det är mycket jäst i degen, så surdegen är nog mest för smakens skull. 50 g surdegsgrund
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt anrörningen samt surdeg och rågmjöl. Rågsurdeg. Dag 1 – anrörning. Mät upp mjölet i en bunke och väg upp den malda kumminen
-) lite bröd behövs också , tycker kavring är ett himla gott bröd med sina kryddor så därför fick de bli lite kavring, dessa fick härligt god smak av kummin
Du behöver också mata upp rågsurdeg så att den blir pigg och alert. 25 g jäst / 2 dl ljummet vatten / 350 g grovt rågmjöl / skållning och surdeg från dagen innan
Eventuellt gör vi en "kavring/grovbröd" också och till det behövs en avlång form att ta hem degen i. I alla fall håller jag på och sköter om alla mina surdegar, läser om mjölsorter, baktekniker och olika brödtyper från hela världen
Kombinerat med täcket på knaprig kavring blir den helt oemotståndlig. Dagens största bedrift (förutom att jag bakade ett otroligt gott danskt rågbröd på surdeg) får nog ändå vara det faktum att jag rensade ur vår kryddlåda, och kom till följande insikter
Det är Kavring med skållning. Filmjölk, surdeg, rågmjöl, pumpafrö, linfrö, solrosfrö, hela rågkärnor. Det som känns viktigt när man kör dessa degar är ju att man använder sig av en ung surdeg ca 2-3 timmar
Det är Kavring med skållning. Filmjölk, surdeg, rågmjöl, pumpafrö, linfrö, solrosfrö, hela rågkärnor. Det som känns viktigt när man kör dessa degar är ju att man använder sig av en ung surdeg ca 2-3 timmar
Det är Kavring med skållning. Filmjölk, surdeg, rågmjöl, pumpafrö, linfrö, solrosfrö, hela rågkärnor. Det som känns viktigt när man kör dessa degar är ju att man använder sig av en ung surdeg ca 2-3 timmar
prova att baka kavring – snabbt och enkelt med bakpulver, bikarbonat och filmjölk. Annars kan vi rekommendera Wicklunds saftiga vörtbröd av surdeg, Almas sirapslimpa, ljus råglimpa eller valnötsbröd