Kalvlevergryta är något jag längtar efter. Svårt att få tag på just kalvlever eller ungnötslever i Singapore, så självklart måste jag äta detta i Sverige
400 gram eko köttfärs400 gram kalvlever (eller gris/nöt/kyckling)300 gram pancetta (eller bacon)1 dl grädde3 ägg1/2 dl sherry1/2 dl konjak1/2 dl porter eller annat öl2 msk vällagrad balsamico1 tsk timjan, 1 tsk oregano, 1 tsk persilliade, lite riven muskotnöt1 msk örtsalt1 msk vitpeppar och 1 msk svartpeppar (helst från kvarnen)2 msk hackad persilja4 vitlöksklyftor1 finhackad lök1 dl finhackad ättiksgurkaEv 1 msk kaprisDekoration. * Koka upp en stor gryta med vatten* Mixa bacon eller pancetta och sprit med stavmixer eller matberedare* Rör snabbt ihop pancettaröran med köttfärsen, alla kryddor, ägg, grädde, allt utom levern och dekorationen* Skär levern i fina bitar* Rör ned levern* Smöra en form och lägg i köttröran så att formen blir helt full, banka ett par gånger mot underlaget, vira in hela formen med folie så att det är tättslutande* Sätt in den i en större gryta eller form i ugnen på 170 grader* Ös eller häll försiktigt i det kokande vattnet i den yttre formen - ett så kallat bain de marie* Låt stå i cirka tre timmar tills juicen blir helt gul när du trycker på patén* Ta ut ur ugnen (försiktigt, det är lätt att få det heta vattnet på dig)* Ställ patén med en vikt ovanpå som passar i pannan (ev en annan panna med en tung gryta ovanpå)* Låt stå cirka en halvtimme och häll ut juicen* Ställ in i kylenServera med en cumberlandsås. 400 gram kalvlever
Tillsätt majs och ärtor och ge grytan ytterligare ett uppkok. (Kapris och äppelklyftor kan också få plas i grytan ) Servera levergrytan tillsammans med ett gott potatismos eller råris
Tillsätt ärter-, majs- och paprikablandningen och ge grytan ytterligare ett uppkok. Servera levergrytan tillsammans med ett gott potatismos, ris eller råris
Häll kalvlever, späck, lök, ansjovis, ägg, vetemjöl, grädde, salt, peppar och farinsocker i en mixer eller matberedare och kör tills det är en slät smet
Skär tomaterna i klyftor och blanda ned dem i grytan. Servera grytan med kokt potatis eller ris. 300 g ungnöt- eller kalvlever. Stek lever och fläsk i matfettet i en gryta ca 5 minuter. 300 g ungnöt- eller kalvlever