En kalopspå ett bra högrev när man verkligen känner för det är bland det bästa jag vet. Vanligt är att jag förbereder en stek eller liknande på måndagskvällen
Lagas på nötkött, t ex högrev eller fransyska, men går också att laga helt utan kött. Kalops är en av det svenska kökets allra godaste och mest klassiska rätter
Lägg över köttet på en tallrik. Häll på vattnet och lägg i katrinplommonen och fond du chefen. Låt puttra på medelvärme i 2½ timme. 400 g fläskytterfilé eller fransyska
God kväll på er. Mätt och belåten efter kvällens middag som bestod av en riktigt smarrig kalops. Och tur var väl det för fasiken vad gott det blev och köttet blev alldeles mört och föll isär bara man pillade på det
När jag gör kalops brukar jag mixa några av morötterna i såsen. Helgen har jag tillbringat i Ystad och upplevt en grym matbloggsträff på alla sätt och vis - vilken upplevelse
Kalops, Boeuf Bourguignon, Älgfärsbiffar, Biff Rydberg, ja listan kan göras lång. Rätten har fått sitt namn från livet till sjöss då det var praktiskt att laga allt i en gryta och i brist på färskvatten kokade man maten i öl
När jag gör kalops brukar jag mixa några av morötterna i såsen. Jag tror att det beror på att hon, liksom jag, inte tycker att det är särskilt märkvärdigt att göra stek
En köttgryta av nötkött (oftast högrev, men fransyska, bog etc funkar också bra) med de speciella kryddorna lagerblad, kryddpeppar och lök som fått puttra flera timmar på spisen för att bli ordentligt mör och köttet ska nästan falla sönder och tråda sig i den härliga skysåsen