Jag låter alltid mina bröd kalljäsa i kylen, gärna ett helt dygn eller mer. Lär dig hitta konsistensen i degen som ger ett gott bröd så är du hemma sen
Upplandskubb är ett sirapssött rågbröd med fast och lite seg konsistens, lite som kavring eller danskt rågbröd, och det tillagas genom att man lägger degen i en smord mjölkhink (den raka sorten som inte smalnar av upptill, kan hittas på loppisar) som sedan tätas med bakplåtspapper och en plastpåse och placeras i en stor gryta sjudande vatten där den kokas i ca 4-5 timmar. Något jag aldrig glömmer var att se hur den robusta lilla tanten på 95+ stod och slog degen för hand i en bunke, fick exakt rätt konsistens bara på fingertoppskänslan och lyckades få fram detta fantastiskt goda bröd. Lägg degen i hinken och låt den jäsa med locket på i ca 2 timmar (går även att kalljäsa över natt och koka på morgonen). Stjälp upp kubben och vira in den i ett par handdukar, låt den svalna och ligga invirad i ca 1 dygn innan dne skärs upp
Drog igång en deg igår som fått kalljäsa i kylen under ettdygn. Bästa brödet, tillsammans med baguetter, att servera till en middag eller till en värmande soppa
Låt dem då stå minst ettdygn i kylen efter frysning så de hinner tina och kalljäsa. Min variant denna gång blev med getost, picklade rödbeta, slakade nässlor (sköljda med hett vatten) och karamelliserade valnötter, en super hit helt enkelt
Kalljäs i 1-3 dygn (går med något kortare tid). Lägg pizzabollarna på ett bläck (plåt ed)och täck dem med plastfolie eller i 2/4 plastburkar med lock (ca 0,5 l) (smörj burken med LITE olja så bollarna lossnar). Sätt in pizzabollarna i kylskåp 1-3 dygn. När pizza 2 är klar brukar jag sätta in pizza 1 i ugnen i ett par minuter så pizzorna är varma när vi ska äta