Kalljäsa ett dygn recept

Snabba fröfrallor

Snabba fröfrallor

Lös upp jästen i vatten i en bunke. Tillsätt mjöl, havregryn, frön och salt. Blanda samman till en lös och kladdig deg

Kalljäst bröd

Jag låter alltid mina bröd kalljäsa i kylen, gärna ett helt dygn eller mer. Lär dig hitta konsistensen i degen som ger ett gott bröd så är du hemma sen
Upplandskubb

Upplandskubb

Upplandskubb är ett sirapssött rågbröd med fast och lite seg konsistens, lite som kavring eller danskt rågbröd, och det tillagas genom att man lägger degen i en smord mjölkhink (den raka sorten som inte smalnar av upptill, kan hittas på loppisar) som sedan tätas med bakplåtspapper och en plastpåse och placeras i en stor gryta sjudande vatten där den kokas i ca 4-5 timmar. Något jag aldrig glömmer var att se hur den robusta lilla tanten på 95+ stod och slog degen för hand i en bunke, fick exakt rätt konsistens bara på fingertoppskänslan och lyckades få fram detta fantastiskt goda bröd. Lägg degen i hinken och låt den jäsa med locket på i ca 2 timmar (går även att kalljäsa över natt och koka på morgonen). Stjälp upp kubben och vira in den i ett par handdukar, låt den svalna och ligga invirad i ca 1 dygn innan dne skärs upp
Bakdag med tjejor

Bakdag med tjejor

Vira in degen i plastfolie och låt stå i minst ettdygn i kylen. )SmörkolaDetta receptet på smörkola är riktigt gott
Regn, rusk och surdegsbröd

Regn, rusk och surdegsbröd

Först fördeg som jäser ettdygn och sedan ska själva limporna kalljäsa över natt i kyl. Jag inledde med ett mastigt brödprojekt från Jan Hedhs bok Bröd
DURUM TILL HELGEN

DURUM TILL HELGEN

Drog igång en deg igår som fått kalljäsa i kylen under ettdygn. Bästa brödet, tillsammans med baguetter, att servera till en middag eller till en värmande soppa
Pizza, så gott och så enkelt

Pizza, så gott och så enkelt

Låt dem då stå minst ettdygn i kylen efter frysning så de hinner tina och kalljäsa. Min variant denna gång blev med getost, picklade rödbeta, slakade nässlor (sköljda med hett vatten) och karamelliserade valnötter, en super hit helt enkelt
Pizzadeg på Tipo 00 mjöl

Pizzadeg på Tipo 00 mjöl

Kalljäs i 1-3 dygn (går med något kortare tid). Lägg pizzabollarna på ett bläck (plåt ed)och täck dem med plastfolie eller i 2/4 plastburkar med lock (ca 0,5 l) (smörj burken med LITE olja så bollarna lossnar). Sätt in pizzabollarna i kylskåp 1-3 dygn. När pizza 2 är klar brukar jag sätta in pizza 1 i ugnen i ett par minuter så pizzorna är varma när vi ska äta
Pizzadeg

Pizzadeg

Låt degen kalljäsa i kylen i ettdygn. Babette och Taverna Brillo har jag börjat göra en hel del pizza och det går även hemma

SANSLÖST GOTT FRÅN GRILLEN

(Kan förberedas och kalljäsa i kylen). innan grillningen eller upp till ettdygn i förväg, så länge du förvara

Pizzadeg

Forma till små bollar med en femkronas diameter och låt kalljäsa under plastfolie i kylen i ettdygn

Inför Eurovision…

Forma till små bollar med en femkronas diameter och låt kalljäsa under plastfolie i kylen i ettdygn