Hummus, eller en blandning av ajvar och grekisk eller turkisk yoghurt är oftast givna tillbehör. Sent i våras fick jag via Twitter ett makalöst bra tips på kall en sås, som passar särskilt bra till allt som innehåller det minsta spiskummin
Ajvar är gott som dipp till bröd, i en kallsås, på varma mackor och quesadillas. Efter att ha läst diverse hyllningar till den goda röran med ursprung i Balkanländerna blev jag otroligt sugen på ajvar relish
Grillade Kycklingspett på Grön Salladsbädd med KallSås. Varm som kall, gör det du föredrar. Såser är bara att röra ihop och smaka av, inga konstigheter
Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Linssås med ajvar relish är gott och smakrikt alternativ till den vanliga linssås som jag vanligtvis brukar göra (se recept på den vanliga linssåsen här)
Ta ut färsen ur kylskåpet en halvtimme i förväg, så den inte är så kall. PS Den ajvar som blev över pytsade jag i köttfärssås en annan dag, i stället för den traditionella burken med krossade tomater
Lägg över blandningen i en bunke och låt den kallna. Eftersom jag tycker det är dötrist med torra gratänger, så har jag alltid på mycket sås när jag gör sådana
En kallsås på mosad banan, krossade jordnötter, creme fraiche, curry, salt och peppar. Koka potatisar, låt kallna, pensla med olja och grilla potatisarna på gallret