Såser & dressingar. Ett enkelt sätt att fredagsmysa är att ugnsbaka laxfiléer och servera dem tillsamans med en gudomligt god kall sås som man bara rör ihop medan laxen står i ugnen
Här är ett bra recept på en god kall sås eller dressing som passar ypperligt tillkallröktlax. Lägg gärna upp laxen snyggt som rosor och servera dressingen i ett litet glas bredvid, så att man kan doppa – så blir det en festlig liten förrätt
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen, skölj dem i kallt vatten. Jag hittade det på ICAs hemsidan och det ända jag har ändrat på är att jag tillsatt lite honung i dressingen
Ankis syster hade köpt hem fina skivor kallröktlax från fiskbilen som huserar på stadens stora torg, dessa skivor svängde vi runt två stjälkar lättkokt färsk grön sparris och la upp på ett stort fat
Vispa ihop senap, honung och vinäger tilldressingen. Smör till stekning. Gårdagens lunch blev en matig sallad med varmrökt lax, sparris, surdegskrutonger och en god dressing
Detta görs dels genom att vispa in luft i smöret, dels genom att tillsätta klickar med kallare smör. Utöver detta på bilderna serverades saltrostade fröer, en kall vitlöks sås och en kall chili sås
Ställ kallttill servering. Inkokt lax är något som verkligen passar perfekt på buffébordet eftersom den ska ätas kall, och med andra ord med fördel kan förberedas både en och två dagar innan den ska serveras
Häll av nudlarna och spola dom med kallt vatten. Blanda samtliga ingredienser tilldressingen. Dressing. Jag gillar tillbehör som går att förbereda och det här salladen är en sådan
Skala och skiva rödlöken mycket tunt och lägg skivorna i iskallt vatten. Mixa alla ingredienser tilldressingen och blanda sist i den finhackade gräslöken
Annars är det gott att äta laxentillsammans med en kall potatissallad. Denna har jag gjort av potatis, fetaost och en dressing gjord på dijonsenap, vinäger, olivolja och peppar