Det har blivit många köttgrytor under den här vintern som gått. Jag har använt mig av både märgpipa och högrev som jag köpt ifrån Björlanda Gård där dom säljer nötkött ifrån Highland Cattle kor
Jag har ju gjort köttgryta många gånger förut men då använt mig av högrev för det mesta. Jag köpte häromdagen en stor bit märgpipa med ben ( Highland Cattle kött ) och igår så gjorde vi en köttgryta på hela stycket (ca 2,2 kg med benet). 2,2 kg märgpipa med ben (går ju såklart bra med en mindre bit) 4 st morötter 2 st gula lökar 2 msk tomatpuré 2 msk råsocker 6 dl rött vin 8-10 st vitlöksklyftor (hela) 3 lagerblad 10 st vitpepparkorn 3 tsk torkad timjan ½ liter kalvfond (jag tog 3 msk fond till 5 dl vatten) 20 st steklökar, gärna fler 10 st champinjoner smör rapsolja salt och peppar ½ kruka bladpersilja Börja med att ta två av morötterna, skala och dela i bitar, dela ochså den gula löken. 2,2 kg märgpipa
Ingredienser till 4 personer1kg högrev, vi skall äta mer framdelskött som högrev och märgpipa. 1kg högrev, vi skall äta mer framdelskött som högrev och märgpipa
700 gram grytbitar av kalv , eller nötkött (högrev eller märgpipa). 1. Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Hacka lök och vitlök fint och fräs med köttet i en stor kastrull med lite olivolja
1 kg märgpipa eller högrev. Skala och tärna potatisen. Skär köttet i kuber (ca 2cm). Vänd köttbitarna i vetemjöl kryddat med salt och peppar och bryn i stekpanna
2 kg Högrev eller märgpipa. Ansa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar. Blanda vinägern med de krossade vitpepparkornen och en av lökarna, finhackad, och låt sakta puttra i en stor gryta