Vörtbröd

Vörtbröd är en riktigt kryddig klassiker på julbordet, men det smakar precis lika gott året om. Baka det traditionella brödet och njut av den härliga doften som sprider sig i köket.

vörtbröd med surdeg

Topprecept för vörtbröd just nu

Visa alla topprecept för vörtbröd

Ett bröd med julkänsla


Vörtbröd bakas ofta med rågmjöl eller rågsikt och vetemjöl. Traditionellt ingår även vört som degvätska men har du inte tillgång till det går det lika bra att använda svagdricka eller öl istället. Det är också populärt att baka vörtbröd med julmust, det blir både saftigt och gott. Brödet är kryddat med kryddnejlika, kanel, ingefära och kardemumma – men kryddningen går så klart att variera efter tycke och smak. Gör gärna vörtbröd med russin om du vill ha lite extra sötma.

Att vi främst äter vörtbröd runt jul och andra storhelger har sin historiska förklaring. Vört är en restprodukt vid ölbryggning och förr i tiden var det främst kring storhelger som öl bryggdes. Eftersom man ville ta tillvara på så mycket ätbart som möjligt blev det då naturligt att baka bröd på vört kring jul.

Toppkommentarer i vörtbröd

Vörtbröd / vörtlimpa
27

“Provar detta recept men bytte ut mjölet mot rågmjöl och siktat Dinkelmjöl”

Se recept
Äpplevört
2
camillad-5
camillad-5 kommenterade på Äpplevört

“Underbart gott”

Se recept
Veckans bröd – stor tekaka för hela familjen!
199

“Supergott nybakat! Dock är de lite tråkigare dagen efter. Men 10sek i micron gör se minst lika gott igen ☺”

Se recept

Senaste recepten för vörtbröd