Vegansk JanssonsFrestelse (snabblagad utan vegansk ansjovis). Jag har inte ätit mycket Jansson i mitt liv, då jag alltid haft svårt för ansjovis, även innan jag blev vegetarian
Eftersom Lena inte gillar något som ens liknar sill eller ansjovis, så äter hon inte Janssonsfrestelse och hade därför gjort en egen variant med köttfärs
Det vi i Norden felaktigt kallar för "Ansjovis" och använder till vår traditionella Jansson är en fiskkonserv gjord på skarpsill (Sprattus sprattus) som saltas, läggs in och kryddas på ett speciellt sätt, bland annat med kanel, svartpeppar, kryddpeppar, lagerblad, kryddnejlika, spansk humle (oregano), kardemumma och sandelträ
Den godaste glöggen, lagrad sedan 2008 Pepparkakor Blå Castello, en ljuvligt god och krämig blåmögelost Sill & co Inlagd sill på traditionellt vis Senapssill, som vi köper Citronsill Kalles kaviarsill, Kaviarmatjes Ansjovis Gravad lax, inte köpt Gravlaxsås, traditionell Rökt lax som vi köper Höjdéns kalla höjdarsås Smått & Gott Teriyakiströmming Rödbets- & gorgonzolapaté, ett måste varje år Dansk leverpastej som vi köper Patésåsröra från Agde Eriks patéröra på rödkål Rökt korv som vi köper Julskinka Rödbetssallad som vi köper Ättiksgurka Rödbetor Senap Julknäckebröd som vi köper Vörtbröd som vi köper Julost, Edamer Blå Castello Varmt & Gott Janssonsfrestelsemed jordärtskocka Eriks rödkål till jul Hemgjord julkorv Kålrötter, morrötter och palsternackor, kokta i skinklagen Brysselkål Köttbullar med julsmak Prinskorv Kokt potatis Dryck OP och andra inköpta snapsar Eget kryddat citronmeliss Egen kryddad Midsommarblandning, lika god till jul Öl och julmust Mycket mat, trots allt
Det som hos oss kallas ansjovis är en konserv som tillverkas av skarpsill och smaksätts med flera sorters peppar, bland annat kryddpeppar, och är en oumbärlig ingrediens i Janssonsfrestelse