Fortsätter på temat gröna alternativ på julbordet och presenterar här en grön Jansson. Nu är ju jag ett stort fan av riktig Janssonsfrestelse med mycket ansjovis så jag vet inte om jag tycker att vegetarisk Jansson kan jämföras med den men en god grönsaksgratäng smaksatt med karaktäristiska ansjoviskryddor är det hur som helst
Ett utmärkt alternativ till en klassisk Janssonsfrestelse. Efter att vi kom hem från vår resa över jul och nyår satt jag och bläddrade i Buffés decembernummer och hittade ett spännande recept på krämig Jansson
Ta en ganska stor ugnsfastform alternativt en mindre långpanna. Skala och strimla potatisen i morötterna, (jmf potatisstrimlorna som du gör när du gör Janssonsfrestelse, ca 0,5×0,5 cm i diameter på ett ungefär)
JanssonsFrestelse. Att griljera en rotselleri istället för julskinka är ett perfekt alternativ om du inte vill lägga halva december på att koka en egen seitanskinka, men samtidigt vill ha ett mustigt och gott alternativ till grisen på julbordet
För den som inte vill äta potatis kommer här ett recept på vitkålsjansson, ett gott alternativ till potatisvarianten och som verkligen smakar Janssonsfrestelse
JanssonsFrestelse. Skala pepparrotsbiten och skiva den tunt alternativt tärna den. 1 stor JanssonsFrestelse, se recept nedan. 1 stor JanssonsFrestelse, se recept nedan
i alla fall så tittade jag igenom deras veckoblad med veckans erbjudande på deras hemsida och ögonen föll på erbjudande om Familjen Dafgårds frysta JanssonsFrestelse av Leif Manneström
Kort sammanfattat kan man säga att de traditionella julrätterna än så länge dominerar de svenska julborden men de veganska alternativen kommer stort bland de yngre
Allt var väl tilltaget, så det även räckte till en liten brunchbuffé för svärföräldrarna som sov över, och det smakade som det skulle (inga smaksensationer direkt med ett traditionellt julbord), utom möjligen Janssonsfrestelsen som de kunde ha haft lite mer ansjovis i
1 kg mjölig potatis 2 st gula lökar200 g ansjovisfilé3 msk ansjovisspad 3 dl mjölkfritt alternativ till grädde (jag använder havregrädde)3 msk glutenfritt ströbröd 3 msk mjölkfritt margarin Gör så här
Att byta ut potatis mot LCHF-vänligt alternativ är ingen konst. Sätt ugnen på 175 grader. Skala rotsellerin och skär långa smala stavar, cirka en halv cm breda