Jan hedh surdeg recept

18 Spara

Finskt rågbröd med surdeg

125 g rågsurdeg, dag 1:, 250 g vatten, aktiv, 400 g rågmjöl, finmalt, dag 2:, 30 g jäst, 180 g vatten, 500 g filmjölk, 675 g rågmjöl, finmalt
2 Spara

Baselbröd

50 g rågsurdeg, 2 bröd, fördeg, 5 g jäst, 250 g vatten, 200 g fint rågmjöl, 15 g jäst, 250 g vatten, 450 g vetemjöl, 18 g havssalt, fördeg
0 Spara

Vörtlevain, osötat

1,5 liter svagdricka och använder som degvätska. alltså man kokar upp en flaska svagdricka, tänk på att ha en stor kastrull, då det skummar i början. koka sedan tills det bar återstår 6 dl eller mindre, det är ju bara att tillsätta vatten till rätt mängd om man kokar bort för mycket... tänk bara på att vätskan ska vara kall när man bakar brödet, så det är bäst att göra det dagen innan. om man får tag i riktig vört, använd 1 dl + 5 dl vatten istället.