Ostsnitt – Stiltonost läggs på smörat mörkt bröd och toppas med valnöt och en bit päron. Sillsnitt - köp en god sill (jag väljer inlagd sill från Melanders i Söderhallarna)
Toppa tårtan med sillinläggningar, dill och rödlök. Ostsmörgåstårta8 landgångsbröd16 skivor kavringBlåmögelostkräm300 g blåmögelost 200 g mjukt smörVästerbottenostkräm400 g västerbotten ost, riven4 dl créme fraicheGarnering4 dl créme fraiche3 dl rostade solroskärnor (rostas i torr stekpanna i cirka 2 min och svalnar)400 g brie ost2000 g blåmögelost6 rädisor1 päron50 g blå vindruvorMixa samman blåmögelost och smör. Silltårta2 hela kavringar skurna till 12 skivor på längdenkaviarfyllning8 ägg, hårdkokta, skalade och tärnade,2 rödlökar, tärnade8 dl creme fraiche400 g kesella2 dl kalleskaviar1/2 dl dijonsenap3 msk vitvinsvinägersalt och peppar efter smakgarnering1 stor burk senapssill1 stor burk inlagd sill2 rödlökar, tärnade1 dl finhackad dillLägg tre brödlängder på botten. 1 päron
Skölj och dela äpplet/päronet i tunna klyftor. ) Sillen är uppäten, revbenen och skinkan tog vi en repris av på juldagen fast då i helt annan tappning med guacamole, fräsch sallad och syrade morötter till, hur gott som helst
Är inte det ett rätt tråkigt val av efterrätt till årets stora middagsbjudning, när man skulle kunna lyxa med läckerheter som denna saffransmousse (eller denna panna cotta där man också kan tillsätta saffran och garnera med tinade sockrade hjortron istället för hallon), en hjortronparfait, en semifreddo med dadlar och torkade fikon, eller superenkelt tillredda glöggkokta päron med nougatgrädde
inlagdasillfiléer. Skär päronen i mindre bitar utan kärnor, bryn i en torr stekpanna på båda sidor och blanda med kålen, hacka löken och blanda också den med kålen