Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd
Inläggningen håller sig i flera månader, förvarad i kylskåp. Jag har nu plockat av de sista grönatomaterna på tomatplantor som flyttades in i huset på landet tidigare i höstas
Hon la alltid in grönatomater, men jag valde att lägga in tomater i olika sorters färger. Jag såg att de hade fina små tomater i affären och kom och tänka på mormors inlagda tomater som hon brukade göra
Inlagd gurka (små mängder, inläggningen är sötad). Babyspenat eller andra gröna salladsblad. Rullar med ost och någon fyllning brukar vara ett av de återkommande tipsen för mellanmål, snabblagad enkel mat, frukost eller som tilltugg
Bara man har matjes kan man komplettera med roliga inläggningar. Mixa eller finhacka en kruka basilikaTärna det gröna äpplet fintBLANDASkär sillen i cm tjocka bitar och blanda ner i resten av geggan
Att det blev ett gäng grönatomater över efter att jag rensat ut plantorna är inget bekymmer. Skölj tomaterna och pricka dem med en gaffel eller provsticka
Men nu efter åtminstone tre veckor i kylen kunde vi med spänning öppna vår tomatinläggning. I helgen var äntligen våra syltade grönatomater färdiga att ätas och därmed kan vi också blogga om dem
Låt stå i en vecka innan inläggningen börjar serveras. Skölj tomaterna. Nagga med en gaffel eller rulla tomaterna över ett rivjärn så att skalet går sönder
Tallrik med Husmors blommor på StadshuskällarnHusmor Lisas harsyrepesto och ruccolapestoJag har blivit mathantverkare och gått en utmärkt kurs i grönsaksinläggningar på Eldrimner med fransk expert, deltagit på Mathantverksdagar med mera