Hollandaise sås med reduktion recept

Handvispad Hollandaise – liten såsskola

Handvispad Hollandaise – liten såsskola

Den hör till de franska grundsåserna och kan elaboreras till Mousselinesås (en Hollandaisemed vispad grädde i) Béarnaisesås (ungefär som en Hollandaise men med en smaksättande reduktion på schalottenlök, vitt vin eller hellre torr Vermouth samt dragon), Choronsås (tomatiserad Béarnaisesås) men även mer ovanliga varianter som Hollandaisemed vispad äggvita eller en underbar variant smaksatt med fiskfumet som är en starkt reducerad fiskfond
Ägg Benedict Sous Vide-style

Ägg Benedict Sous Vide-style

Hollandaise-såsen gör du så här. Kör stavmixern i såsen tills den emulgerat ihop ordentligt. Enligt uppgift blir t ex kött som tillagats med SV-teknik mycket mörare och saftigare samt att aromerna stannar kvar i köttbiten eftersom den är tillagad i vakuumpåse
Bearnaisesås

Bearnaisesås

Vill du ha hollandaisesås utesluter du dragon och har i lite pressad citron och paprika. Lika enkel bearnaise som hollandaise
Sauce beurre blanc

Sauce beurre blanc

Den är lite grovt sagt som en variant på sauce Hollandaise fast utan ägg då vinreduktionen agerar emulgator (får fettet och vätskan att binda sig till varandra) och att man här vispar i rumstempererat smör i stället för smält smör

Eggs Benedict

*)Hollandaisesås. Häll på hollandaise*) och toppa med gräslök. Till Såsen. Fyll en kastrull till hälften med vatten

Stekt lax med hollandaisesås

Lägg äggulorna i kastrullen medreduktionen. Servera med citronklyftor, kokt potatis och hollandaise. Hollandaise