Koka upp vatten och slå det över fröna, precis så att det täcker, och låt stå över natten. Jag är egentligen inte ”senap-människa” men tycker att det vid vissa tillfällen kan vara gott med en klick eller två – och just till julbordet kan vara ett sådant tillfälle
Tillsätt vatten eller vin om den inte blir tillräckligt lös. Tillsätt hackade äpplen, majonnäs, gräddfil, rotselleri, fransk senap, rödlök, kapris och nötter
Om senapen blir för tjock kan du bara tillsätta mer vatten till önskad tjocklek, blir den för tunn kan du istället mixa in mer olja, som binder med senapsfröna
Färdiga resultatet, en stycken rullsylta med en rejäl klicka stark senap. Bind upp rullen med ett bomullsband, låt gärna bandet ligga i vatten innan du använder det så blir det mycket enklare att hantera och få det riktigt hårt spänt
Hemgjordsenap är nog en av de enklare tillbehören till julmaten man kan göra, den såväl bör och kan göras i förväg, sedan får senapen mogna i några dagar i kylskåpet
Idag var jag bara tvungen att köpa en, har varit sugen i flera dagar på en vörtmacka med skinka och senap… Något vörtbröd har jag dock inte hittat i butikerna så vad gör man då
Hemgjord Majonnäs 2 Ekologiska Äggulor 1½ tsk osötad Senap ½-1 krm Havssalt Lite nymald Vitpeppar 1 tsk Vit Balsamvinäger Några droppar Worcestersauce 2 dl Zeta’s Rapsolja Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke. Majonnäs med Tomat, Rosmarin och Vitlök 2 Tomater 1 liten gul Lök 1-2 Vitlöksklyftor 1 msk Olivolja 1 msk finhackad Rosmarin 1 tsk Balsamvinäger ½ dl Vatten 1 dl Majonnäs ½ dl Grekisk Yoghurt Havssalt och nymald Vitpeppar Hacka tomat och lök i små tärningar
Kokt potatis, hemgjord lingonsylt, senap och sallad kompletterade biffarna och såsen på min tallrik. Jag tillsatte dessutom messmör, lingonsyltspad samt Johnnys senap