Helstekt oxfile

Gör måltiden till en riktig fest med en helstekt oxfilé. Detta möra köttstycke, som vi gärna serverar på nyår, kan avnjutas på flera olika sätt. Allra godast är att göra helstekt oxfilé i ugn.

helstekt oxfilé vin helstekt oxfilé sås helstekt oxfilé honung helstekt oxfilé bacon helstekt oxfile med bearnaisesås helstekt oxfile med gorgonzola helstekt oxfile med fyllning helstekt oxfile råstekt potatis

Lyxa till det med helstekt oxfilé


Oxfilé passar perfekt att servera när du vill festa till det lite extra. Denna möra köttbit är verkligen en delikatess. Den absolut finaste delen av oxfilén kallas för hjärtat, cœur de filet, och den tillagas ofta hel, antingen i ugnen eller på grillen. Gör du helstekt oxfilé i ugn är det en god idé att bryna köttet i en stekpanna innan för att få en härlig stekyta.

Oxfilé vill man verkligen inte misslyckas med. Så satsa på både livrem och hängslen och använd en ugnstermometer för att få köttet precis sådär saftigt som det ska vara. Termometern ska föras in så att spetsen är precis i mitten av köttsteken. Oxfilén är klar när den har en innertemperatur på 50-60 grader, så klart beroende på hur rosa du föredrar köttet. Låt alltid den helstekta oxfilén vila en stund innan du skär upp den, så att köttsaften hinner fördela sig i köttbiten och inte rinner ut när du trancherar köttet. Undvik dock att linda in oxfilén i aluminiumfolie, det kan göra att tillagningen fortsätter.

Servera helstekt oxfilé med rödvinsås eller något annat gott tillbehör och njut!

Toppkommentarer i helstekt oxfile

Helstekt oxfilé
161
julius-wihlke
julius-wihlke kommenterade på Helstekt oxfilé

“Gjorde min kväll!”

Se recept
Enkel fiskgratäng med tacokrydda
21

“Går ej öppna”

Se recept

Senaste recepten för helstekt oxfile