1 L Långfil (jag använde filmjölk). 16 dl rågsikt. 1 dl råg eller vetekross (jag har amvänt rågkross). 3 tsk bikarbonat. 3 dl mörk sirap. In i ugnen på 100 grader i 45 min och efter det höj graderna till 150 och ha i bröde i 45 min till. 1 L Långfil (jag använde filmjölk). 16 dl rågsikt. 1 dl råg eller vetekross (jag har amvänt rågkross). 3 tsk bikarbonat. 3 dl mörk sirap. In i ugnen på 100 grader i 45 min och efter det höj graderna till 150 och ha i bröde i 45 min till
Ett nyttigt och grovt hälsobröd som dessutom går utmärkt att frysa. Receptet kommer från en konferensanläggning i Stockholms skärgård där jag var på en konferens för omring 4-5 år sedan. 1 liter filmjölk 3%. 2,5dl rågkross. 2,5dl vetekross. 2 dl torkade linfrön. 2 dl solrosfrön. 1,5 msk bikarbonat. 3 dl mörk sirap. 2,5dl vetekli. 7 dl vetemjöl. Grädda i 150 grader i ca 90 minuter. 1 liter filmjölk 3%. 2,5dl rågkross. 2,5dl vetekross. 2 dl torkade linfrön. 2 dl solrosfrön. 1,5 msk bikarbonat. 3 dl mörk sirap. 2,5dl vetekli. 7 dl vetemjöl
Blanda filmjölk och sirap i en skål. Tillsätt blandningen lite i taget i filmjölken och blanda om väl. Grädda i mitten av ugnen i ca 45min. 4½ dl vaniljfil. 1 dl mörk sirap. 1 dl sötmandel. 1 dl vetekross. 1 dl rågkross. 1 dl havregryn. 1 dl pumpafrön. 1 dl krossade linfrön. 1 dl solrosfrön. 1 dl blåbär. 1 dl tranbär. 1½ tsk bikarbonat