Gryta med högrev med ben rött vin recept

Gryta med griskinder och oxmärg

Gryta med griskinder och oxmärg

Fräs rotfrukter och lök, lägg ner i grytan tillsammans med pepparkorn, lagerblad, svamp och märgben. Gröp ur märgen från benen och klicka den i tallriken vid serveringen

Höstgryta med högrev och morotspasta

Idag står ben på schemat. Igår njöt jag av en välförtjänt vilodag, en påtvingad sådan snarare. Börja med att skära upp köttet i grytbitar, ta sedan fram en gryta och bryn köttet i olivolja med salt och peppar
Spaghetti bolognese på högrev…

Spaghetti bolognese på högrev…

En sista avsmakning med salt, peppar och socker gjordes och precis innan servering krossades de sista vitlöksklyftorna, hackades grovt och lades i grytan för att ge den sista touchen
Himmelskt god köttgryta

Himmelskt god köttgryta

Det måste ha varit att benet var med som gjorde att det blev så god och mustig smak. I med vitlökarna, vitpeppar, lagerblad och timjan
Enkel kalvgryta

Enkel kalvgryta

Jag använde kalvbog och lät även benet brynas och koka med. Man låter inte vinet koka bort utan man låter det vara ”vätska” tillsammans med tomaterna
Boeuf bourguignon med pommes duchesse…

Boeuf bourguignon med pommes duchesse…

Den tidigare nämnda doftbomben av sidfläsk, champinjoner och lök tillsattes till grytan igen tillsammans med mjölet innan allt blandades ihop till en sån där härlig mix av brunt
Pasta Napolitana å två hungriga italienare!

Pasta Napolitana å två hungriga italienare!

Bryn köttet i stekgryta. Programmet handlar iallafall om två välkända brittiska kockar med ursprung från Italien, Antonio Carluccio och Gennaro Contaldo, som ska återuppleva sitt barndoms Italien
Koka svansen på oxen

Koka svansen på oxen

Lägg i en stor gryta eller kastrull med en klick smör. lägg tillbaka i grytan och koka sönder köttet ordentligt
En mustig oxragu till helgens pasta!

En mustig oxragu till helgens pasta!

Så klart är det alltså inte du som ska upp på spisen, där ska istället en grytamed oxragu stå och gona till sej si så där en och en halv timme
Paprikagryta

Paprikagryta

Visst, t-benstek och entrecote är ju gott det också men för mig kan det knappt mäta sig medhögrev i en köttsoppa, smältande fläsklägg eller som här märgpipa i en gryta
Bästa långkoket - Boeuf Bourgignone

Bästa långkoket - Boeuf Bourgignone

Lägg ner i grytan tillsammans med oxköttet och de soltorkade tomaterna. Bourgognevinet Bourgogne Rouge Pinot Noir är inte alls särskilt gott att dricka, men passar utmärkt i grytan

En kokbok som ger mer

Smält flottet i grytamed tätslutande lock. Om vinet och köttsaften har kokat in späder man med kokande vatten, mycket litet i sänder
Boeuf Bourguignon på fläsklägg

Boeuf Bourguignon på fläsklägg

Lägg i fläskläggen i grytan och häll på vinet. Jag älskar den klassiska grytan Boeuf Bourguignon. Dela champinjonerna på mitten och fräs tillsammans med lökarna och morötterna i smör i en stekpanna

Högrev med senapssås och knaprig potatis

Lägg köttet  i grytan och fyll på med vatten så det täcker köttet. TillagningTa fram en stor gryta som rymmer köttet, rotsakerna och minst en liter vatten

Höstkänslor, köttgryta och muurikka…

Tyvärr… Det är minnen som trycker på när stressen kommer smygande, det är DÅ jag saknar mitt norrland… Stunder när det blir lite för mycket av allt och jag inte hänger med i svängarna mentalt… Då vill jag sitta där på en fjällklippa som en grön marsian och dingla medbenen utför berget, blicka ut över mörka vatten med bara himlens stjärnor som kan leda mig framåt… En sån där illusion jag har när det blir ”för mycket” och jag bara vill fly bort…