Men eftersom de är fridlysta idag, så köpte jag en burk av Abba’s röktamusslor till min gratäng. Musslor är tyvärr något jag äter alldeles för sällan, ska försöka bättra mig på den punkten
Vi hade både vanliga räkor och rökta räkor samt lite havskräftor. Lena har lite svårt för musslor och för att retas lite köpte jag varsitt ostron till oss, men hon fegade ur
Till förrätt blev det gratinerade havskräftor som smakade himmelskt av alla örter och osten. Men i vanlig ordning ändrade jag om lite i receptet, jag tog två olika fisksorter i ställen för en, använde mig av vispgrädde istället för matlagningsgrädde och istället för musslor fräste jag upp kungsräkor (MSC märkta såklart) med vitlök och chiliflakes
Om ni nu mot all förmodan har börjat ledsna en liten aning på sillinläggningar och rökta ålar och allt vad som hör julbordet till i fiskväg, så kanske det helt enkelt är dags att svänga ihop en gratäng
Nabbens Rökeri & Fisk har flyttat in sin butik in i den Coopbutik jag brukar handla så där var jag och shoppade en hel del godsaker, som både vanliga räkor och rökta räkor samt ett nät musslor
Godast av våra tre munsbitar tyckte de flesta att de gratinerademusslorna var. Smör blandat med finhackad vitlök, dill och lite salladslök som musslorna toppas med
Röktamusslor är kanske inte någon klassisk tapasrätt, men jag ville ha någon sorts musslor på buffén och för att det skulle vara enkelt föll valet på de rökta man kan köpa på burk
Pinxtos (eller pinchos) är mäkta populärt i Baskien och i gamla stan i San Sebastian finns det gott om pinxtosbarer där man plockar till sig vad man vill, betalar per grej och köper ett glas vin till
Rengör och knacka musslorna. De musslor som inte öppnat sig, slänger man. 1 nät musslor. I med musslorna, koka 2-3 minuter. 3 vitlöksklyftor 1 nät musslor
De innehåller oftast räkor eller musslor i en långkokt sås av tomat, lök, vitlök, olivolja och örter, toppat med fetaost i bitar och gratinerat i portionsformar