Grahamsgröt 1 port recept

Grahamsgröt med lingonsylt och äppel- och kanelyoghurt

Grahamsgröt med lingonsylt och äppel- och kanelyoghurt

1port 242 kcal 1portgrahamsgröt (45 g grahamsmjöl, 2 dl vatten, 0. 1port. 1port graham. Har äntligen fått mina pengar men har inte hunnit handla hem något ännu så jag slängde ihop en god gröt till lunch
Grahamsgröt med lingon, äpple och sötmandel

Grahamsgröt med lingon, äpple och sötmandel

Idag blev det grahamsgröt till frukost. 1port 286 kcal 1portgrahamsgröt (1. 25 tsk salt, 45 g grahamsmjöl) 40 g minimjölk 30 g lingonsylt 53 g äpple kanel 11 g sötmandel Häll upp mjölken i en djup tallrik och lägg ner gröten. 1port. 1port graham. 1. 11 g sötmandel

God gröt

Grahamsgröt med fikon. Grahamsgröt med fikon. Ursprungsrecept hämtat från bok tryckt 1899. Man tager 2/3 liter hafre eller korngryn till 2 2/3 liter mjölk och 11/3 liter vatten. 2 port. 11/2 dl havregryn. 1 dl vatten. 1-2 krm malen kanel. 1 tsk smör. 4 port. 1/2 - 1 tsk salt. Lägg tre enkronor på spisplattan och ställ kastrullen (med lock över) på plattans eftervärme i ca 10 minuter, rör någon gång under tiden i gröten. Ursprungligt grötrecept från kokbok tryckt 1945 (aprikoserna är dock mitt eget tips). 11/2 dl korngryn. ca 7 1/2 dl mjölk. 1/2 - 1 tsk salt. Polentagröt 4 port. 11/2 dl polenta (Risenta). Inspirationen för "Polentagröt" hämtades från "Kajsas Kokbok", från 1943. Hittade receptet i "Kajsas Kokbok" (se flik Kokböcker ovan) och där stod att "100 gr. 2 port. 1 dl grovt rågmjöl. 1 msk smör. 1 äggula. 1 krm salt. 1 tsk vaniljsocker. Koka och vispa gröten 5-10 minuter. 100 gr. hälften av den kalla mjölken till en slät smet, som helst bör stå övertäckt 1 tim. Alltsammans får under fortsatt vispning koka 10 min. Ännu ett grötrecept (inspirerat från recept ur "Hemmets Kokbok" från 1945). 3-4 port. ca 2 1/2 krm salt. 11/2 dl grahamsmjöl. 100 g torkade fikon. 4 port. 10 torkade aprikoser. 1 liter vatten. 1 krm salt. 1 tsk vaniljsocker. Häll i mjölken, hirsflingorna, salt och vaniljsocker - koka upp och koka sen på svag värme i ca 10 minuter, rör om under tiden. 2 port. 4 1/2 dl vatten. 1/2 tsk mald kardemumma. 1 äpple i fina klyftor. Koka upp vattnet med kardemumma och salt, lägg i grynen och koka på svag värme ca 10 minuter. 2 port. 4 1/2 - 5 dl vatten. 2 port. 1/2 dl linfrö. 1/2 dl russin. 1 dl havregryn. 1/2 krm salt. Ha i russin och salt, koka upp, ha i gryn, småkoka ca 10 minuter. Ursprungsreceptet kommer från kokboken tryckt 1891. 300 gram krossgryn, 2 liter vatten, 1 sked smör, 1 kopp socker, 1 tésked stött kanel, 50 gram russin, salt, 1 liter mjölk, 5 ägg. Man tvättar 300 gram krossgryn, påsätter dem med 2 liter vatten och 1 sked smör, kokar dem 1/2 timme och tillsätter så 1 liter mjölk. Under tiden har man slagit 5 äggegulor och 1 sked socker till skum. denna massa tillsättes gröten jämte salt, 50 gram utsökta och tvättade russin och 1 sked stött kanel, hvarefter de vispade ägghvitorna iläggas. Det hela uppslås i form och gräddas i ugn 3/4-1 timme. 150 g rågkross. 1 liter vatten. ca 1/2 msk smör. 1/2 tsk malen kanel. 100 g torkade katrinplommon. 100 g torkade aprikoser. 1 dl torkade tranbär. 1 dl hela linfrön. 1 dl rapsolja. 1 tsk malen kanel. 1-2 krm salt. 11/3 liter vatten. 2 port. 11/2 dl havregryn. 4 port. Polentagröt 4 port. 11/2 dl polenta (Risenta). 2 port. 1 dl grovt rågmjöl. 1 msk smör. 1 äggula. 1 krm salt. 3-4 port. 2 port. 4 1/2 dl vatten. 2 port. 4 1/2 - 5 dl vatten. 2 port
Morgonpigga smyglimpor

Morgonpigga smyglimpor

Jag hade en portion gröt med från morgonen, har du inte det kokar du bara en portion och hivar ner i degen

Samlade grötrecept

Grahamsgröt med fikon. Ursprungsrecept hämtat från bok tryckt 1899. Man tager 2/3 liter hafre eller korngryn till 2 2/3 liter mjölk och 11/3 liter vatten. 2 port. 11/2 dl havregryn. 1 dl vatten. 1-2 krm malen kanel. 1 tsk smör. 4 port. 1/2 - 1 tsk salt. Lägg tre enkronor på spisplattan och ställ kastrullen (med lock över) på plattans eftervärme i ca 10 minuter, rör någon gång under tiden i gröten. Ursprungligt grötrecept funnen i kokbok från 1945 (aprikoserna är dock mitt eget tips). 11/2 dl korngryn. ca 7 1/2 dl mjölk. 1/2 - 1 tsk salt. Polentagröt 4 port. 11/2 dl polenta (Risenta). Inspirationen för "Polentagröt" hämtades från "Kajsas Kokbok", från 1943. Hittade receptet "Hardangergröt" i Kajsas Kokbok från 40-talet och där stod att "100 gr. 2 port. 1 dl grovt rågmjöl. 1 msk smör. 1 äggula. 1 krm salt. 1 tsk vaniljsocker. Koka och vispa gröten 5-10 minuter. 100 gr. hälften av den kalla mjölken till en slät smet, som helst bör stå övertäckt 1 tim. Alltsammans får under fortsatt vispning koka 10 min. Ett grötrecept inspirerat från "Hemmets Kokbok" från 1945. 3-4 port. ca 2 1/2 krm salt. 11/2 dl grahamsmjöl. 100 g torkade fikon. 4 port. 10 torkade aprikoser. 1 liter vatten. 1 krm salt. 1 tsk vaniljsocker. Häll i mjölken, hirsflingorna, salt och vaniljsocker - koka upp och koka sen på svag värme i ca 10 minuter, rör om under tiden. 2 port. 4 1/2 dl vatten. 1/2 tsk mald kardemumma. 1 äpple i fina klyftor. Koka upp vattnet med kardemumma och salt, lägg i grynen och koka på svag värme ca 10 minuter. 2 port. 4 1/2 - 5 dl vatten. 2 port. 1/2 dl linfrö. 1/2 dl russin. 1 dl havregryn. 1/2 krm salt. Ha i russin och salt, koka upp, ha i gryn, småkoka ca 10 minuter. Ursprungsreceptet kommer från kokboken tryckt 1891. 300 gram krossgryn, 2 liter vatten, 1 sked smör, 1 kopp socker, 1 tésked stött kanel, 50 gram russin, salt, 1 liter mjölk, 5 ägg. Man tvättar 300 gram krossgryn, påsätter dem med 2 liter vatten och 1 sked smör, kokar dem 1/2 timme och tillsätter så 1 liter mjölk. Under tiden har man slagit 5 äggegulor och 1 sked socker till skum. denna massa tillsättes gröten jämte salt, 50 gram utsökta och tvättade russin och 1 sked stött kanel, hvarefter de vispade ägghvitorna iläggas. Det hela uppslås i form och gräddas i ugn 3/4-1 timme. 150 g rågkross. 1 liter vatten. ca 1/2 msk smör. 1/2 tsk malen kanel. 100 g torkade katrinplommon. 100 g torkade aprikoser. 1 dl torkade tranbär. 1 dl hela linfrön. 1 dl rapsolja. 1 tsk malen kanel. 1-2 krm salt. 11/3 liter vatten. 2 port. 11/2 dl havregryn. 1 dl vatten. 1-2 krm malen kanel. 1 tsk smör. 4 port. 1/2 - 1 tsk salt. 11/2 dl korngryn. ca 7 1/2 dl mjölk. 1/2 - 1 tsk salt. 4 port. 11/2 dl polenta. 2 port. 1 dl grovt rågmjöl. 1 msk smör. 1 äggula. 1 krm salt. 1 tsk vaniljsocker. 100 gr mjöl. 3-4 port. ca 2 1/2 krm salt. 11/2 dl grahamsmjöl. 100 g torkade fikon. 4 port. 10 torkade aprikoser. 1 liter vatten. 1 krm salt. 1 tsk vaniljsocker. ca 10 minuter. 2 port. 4 1/2 dl vatten. 1/2 tsk mald kardemumma. 1 äpple i fina klyftor. 2 port. 4 1/2 - 5 dl vatten. 2 port. 1/2 dl linfrö. 1/2 dl russin. 1 dl havregryn. 1/2 krm salt. 1 sked smör. 1 kopp socker. 1 t. 1 liter mjölk. 1 sked smör. 1/2 timme och. 1 liter mjölk. 1 sked socker. 1 sked stött kanel. 150 g rågkross. 1 liter vatten. ca 1/2 msk smör. 1/2 tsk malen kanel. 100 g torkade katrinplommon. 100 g torkade aprikoser. 1 dl torkade tranbär. 1 dl hela linfrön. 1 dl rapsolja. 1 tsk malen kanel. 1-2 krm salt
Äppelgröt m. kanel & russin

Äppelgröt m. kanel & russin

Nej, vad säger ni, visst måste vi väl ha med ett recept på grahamsgröt i receptlistan. Grahamsgröt känns lite som en gröt som kan falla barn i smaken (och såklart även vuxna)
Äppelgröt m. kanel & russin

Äppelgröt m. kanel & russin

Nej, vad säger ni, visst måste vi väl ha med ett recept på grahamsgröt i receptlistan. Grahamsgröt känns lite som en gröt som kan falla barn i smaken (och såklart även vuxna)

Ve och fasa!

Här kommer så äntligen morgonens - förhoppningsvis helt statusbefriade - grötrecept (inspirerat från "Hemmets Kokbok" från 1945. Grahamsgröt med fikon  3-4 port. ca 2 1/2 krm salt. 11/2 dl grahamsmjöl. 100 g torkade fikon. Grahamsgröt med fikon 3-4 port. ca 2 1/2 krm salt. 11/2 dl grahamsmjöl. 100 g torkade fikon