Detta recept är inspirerat av ett av mina första småbröd, men med lingongrovamix istället för havrebrödsmix – Glutenfriasurdegsfrallor/småbröd, och utan frön eller kärnor till lilltjejen för tillfället tenderar att reagera mot det mesta
Det blev ändå ett ganska lyckat försök men nästa gång kommer jag ta mindre mängd mjöl – de blev lite kompakta – men väldigt goda i smaken och surdegen ger den där härliga saftigheten som många vanliga glutenfria bröd inte har
Mjölet jag använde är Chrisbels glutenfria mjölmix som jag skrivit om tidigare (här, här och här till exempel), och som grund använde jag den surdegsgrund som Isabel ger recept på i sin blogg
Numera hinner jag inte blogga ut allt jag bakar – men dessa frallor får allt ta plats på bloggen. Jag har gjort en helt ny surdeg och ville provbaka den
Jag har gjort baguetter tidigare med glutenfritt surdegspulver, men den här gången använde jag "riktig" surdeg, som jag sparade från mitt förra surdegsbak med glutenfriasurdegsfrallor
Läs gärna mer i det här inlägget om surdegsfrallor. Idag är det förvisso Köttfri måndag, men jag tänker inte bjuda på något "riktigt" vegorecept, utan i stället försöka fresta er med några små vårliga kakor, nämligen glutenfria studentskor (nog så köttfria, i alla fall i den här tappningen
Nygammalt brödbak. Många bröd som ligger här på bloggen har innehållit vetestärkelse men eftersom vi insett att den stora boven i min sons liv är minsta spår av vete (läs mer på I min tankevärld), så måste alla recept vara utan vetestärkelse och därmed testas på nytt
Smält smör, häll i vatten och olja, värm till 37 gradersmula jästen i en bunke, rör ihop med sirap och saltså att det lösre sig, häll i kesellan och degspadetrör tills det inte är några klumpar, tillsätt äggetoch blanda i resten av ingrediensernaarbeta i maskin i minst 5 minuter, jäs under bakduki 30 minuter, ta sedan upp degen på ett välmjölat bord, degen är jätte lös så man får användaganska mycket mjöl för att det ska bli en någorlundahanterbar deg, men när du fått det så gör du en rulleoch skär i bitar, jag fick till 23 stycken, lägg på bakpapperklädd plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuterGrädda sedan i 225 grader i 10-12 minuterLåt dom sedan svalna på galler under bakdukSen är det bara att frossa i nybakta surdegsfrallorOch det som du inte äter upp på en gångfryser du självklart inJag är helnöjd med detta bröd, så det var intesista gången jag bakade det
Nybakade surdegsfrallor – direkt från ugnen. Nu var det dags för nytt bröd till barnen. Surdegsbröd har blivit det mest uppskattade så det blev det igen