Koka upp saften med sockret. 1 liter rönnbär (eller något mindre)0,5 l vatten2 urkärnade äpplen, skalade och i bitar0,5 kg syltsocker (eller efter smak)Koka rönnbär och äppelbitar i vattnet, ca 10 min eller tills bären och frukten kokat sönder. 0,5 kg syltsocker
Det kan hända att jag kanske bakar en kaka också, som jag kan ta med till jobbet, och kanske en vinbärspaj som vi kan kalasa på vid ett senare tillfälle
Lägg tomaterna i en kastrull med tjock botten. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. 15 dl syltsocker. Koka tomaterna på medelvärme i 15 minuter. Rör i syltsocker, rör om och koka på låg värme i ytterligare 15 minuter på medelvärme
Genom att använda chiafrön behöver man inte ha i något syltsocker eller förtjockningsmedel i sylten, och den som vill kan röra ner ett par matskedar chiafrön i en stor skål med rårörda bär så kommer konsistensen bli mer syltig och mindre rinnig
Jag fyller dem med en jordgubbssylt som blir tjock med hjälp av chiafrön - superbra om man vill slippa använda en massa syltsocker ( tycker du inte om jordgubbar så ta ett annat bär)
Syltsocker innehåller pektin och konserveringsmedel vilket gör att marmeladen stelnar bra och att de färdiga burkarna går att förvara länge utan att innehållet möglar
Sila av, häll i en kastrull tillsammans med citronsyra och syltsocker. 16 dl syltsocker. 16 dl fläderblommor 6 dl vatten 1 tsk citronsyra 6 dl syltsockerKlipp av fläderblommorna från klasarna tills du får 6 dl
tycker det medsyltsocker är så fiffigt istället för en massa pektin och annat. Tänkte vara tidigt ute med veckans helgmeny till er, så ni kan planera och kanske handla hem osv osv
Vi körde medsyltsocker men tog lite mindre än receptet, och det blev fin gelé ändå. Ett annat tips är förresten att plocka vinbären med blåbärsplockare