Jag föredrar också att använda mina björnbär och hallon till att görasaft på. Fasta bär som till exempel krusbär och plommon behöver koka längre än till exempel hallon och jordgubbar
Mamma och moster kokar gelé och gör saft på dem för allt vad de förmår, men också vinbärsbuskarna kommer med nya klasar för var dag, och så mycket saft och gelé kan ingen koka
Utöver svamp, vildhallon, lingon och blåbär, som man hittar i naturen och som de flesta känner till, kan man även använda rosor, fläderblommor, nässlor, våtarv, ramslök, kirskål, svinmålla, för att nämna några, men listan kan göras bra mycket längre
Själv gillar jag den fasta konsistensen på sylt och nöjer mig med saften från bären. Här bjuder jag på mitt första recept på hallon och blåbärssylt utan socker
Jag valde att göra cheesecaken med vanilj /jordgubbs och hallon smak, men det går jättebra att experimentera med smaker som till exempel blåbär, passionsfrukt eller mango
Gelélocket och garneringen går bra att göra innan tårtan tinat helt. Värm saft och vatten i en kastrull, lägg i och smält försiktigt resten av gelatinbladen