Frityr deg recept

Enkla munkar

Enkla munkar

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta i det mjöl så att degen blir fast. Dela degen i 15-20 cm långa bitar och forma till kransar
Munkar/Doughnuts

Munkar/Doughnuts

Blanda jästen med degvätskan. Blanda till en slät (men lite klibbig) deg. Kavla ut degen tills den blir ca 1 cm tjock. Värm frityr eller rapsolja till 180 C° och fritera munkarna gyllenbruna på båda sidorna

Rosenmunkar

Ha alltid rejält med kall olja redo vid fritering för att snabbt kunna sänka temperaturen ifall frityren blir för het eller tar eld

Matrelaterad historia - blandat

Gösfiléer i frityr med remuladsås. Puré af järpe, smördeg, vispadt ägg, flottyr, hvitt sönderstött hvetebröd
Cronuts

Cronuts

Kör i hushållsassistenten till degen precis går ihop och lossnar ifrån ”väggarna” eller knåda tills du får en deg som går ihop sig och inte kladdar

Mekike

Men skaka av händerna så att ingen vattendroppe kan falla ner i frityren, då kan det gå lite illa. Denna variant kommer från Serbien och då brukar man ta vanligt deg från vilket vitt bröd som helst och fritera det i het olja

Oliv- och tomatbollar

Rör tills du har en jämn och slät deg. Kärna ur och hacka oliverna grovt och vänd ner dem i degen. Skala och finhacka vitlök och gullök och vänd även ner dem i degen