Fläskfile recept

Fläskfilé

Fläskfilé

Fläskfilé är en lika populär som enkel rätt att tillaga. Fungerar lika bra på en middagsbjudning som till vardags och variationsmöjligheterna är oändliga. Oavsett om den grillas, steks eller friteras uppskattas den av nästan alla. Varför inte ge den en snabb stekyta i pannan för att sedan lägga den på ett ark smördeg, linda in den i bacon och rulla ihop, pensla med smör och sätt i ugnen. Klassisk 70-talsinspirerad rätt som håller än idag och varför inte variera med en sås av höstsvamp från frysen med lite kryddor och en skvätt grädde.

Fläskfilé med variation

Fläskfilé med stuvad broccoli är både nyttigt och gott. Broccolin innehåller både kalcium och vitaminer som vi behöver och det bästa av allt är att det är så gott! Fläskfilé kan varieras på många sätt, en enkel marinad till köttet gjord på hackad färsk vitlök, olja mixat med örtkryddor, en skvätt soja och lite honung ger stil på smakerna. En annan god variant är att marinera i honung, vitlök och chili som ger lite starkare smak för de mer eldiga matgästerna. Enklast är nog att skiva köttet, steka det snabbt på båda sidor tillsammans med lök, krydda och hälla på en skvätt grädde och låta det sjuda några minuter och låta de ljuvliga dofterna komma fram. Kombinera rätten med broccoli som går snabbt att laga, ge den ett snabbt uppkok, lägg i en smord ugnsform och häll över lite grädde och riv en god ost över för att sen sätta den i ugnen.

Fläskfilé med hasselbackspotatis

Fläskfilé och hasselbackspotatis är en klassiker som både doftar helt underbart och smakar gott. Inspireras av vad som finns hemma för att kombinera ihop en egen variant, snåla lite med kryddningen om det finns barn vid matbordet. Om det inte är barn som ska äta så lägg gärna i lite chili eller vitlök för att ge rätten lite mer sting i smaken. Något som fungerar bra med fläskfilé är en härligt krämig gorgonzolasås. Strimla köttet, hacka lök och för att ge det extra smak skär du ett päron i stavar och blanda ner i pannan. Stek mjukt och häll över grädde och låt sjuda. Toppa gärna med hackade valnötter men se upp så ingen är allergisk! Gör hasselbackspotatis genom att skära av en bit i botten så de ligger stilla. Skiva tunt men inte ända ner och lägg i en smord form. Ringla över smält smör, salta och peppra och pudra lätt med ströbröd.