Några iaktagelser jag har gjort på de finska restaurangerna som inte förekommer i Sverige. Innan jag kom till Finland hade jag lite funderingar över vad man äter för mat här
Småkakor är bland det bästa jag vet. Det slår i stort sett varenda tårta och fyllig cupcake som finns. Här är en ny favorit som jag aldrig bakat med glutenfria produkter
Min mat/bakningsinspiration brukar höjas vid juletid. Oj det var verkligen länge sedan inspirationen flödade och inläggen skrevs på denna sida, men det kanske vänder nu
Finland må ligga nära Sverige geografiskt sett, men när det kommer till högtider och mat har de ett gäng specialdelikatesser som lyser med sin frånvaro på det svenska festbordet
Bakat och lagat mat har jag ju nog, det klarar jag mig inte utan. Gå gärna in och kolla på sidan, tyvärr är den bara på finska men ni får ett hum om vad jag sysslat med i alla fall För att se snuttar av videona kan ni gå in här
Tvätta citroner och apelsiner i hett vatten med rotborste. Skala citrusfrukterna med potatisskalare och häll skalet i en ren 10 l hink eller kastrull (inget av det vita får komma med och ej kärnor heller)
Jag är född och uppvuxen i Sverige med mamma som är finska och pappa som är engelsman. Förutom det inhemska köket är indisk mat något som britterna tycker mycket om
Det finns ju många varianter, för att inviga finska vänner och ge tips till andra intresserade av lite tips inför kräftskivan kommer här mitt favoritrecept till kräftskiva
Jag är en sucker för tantkakor, ja ni vet såna som drömmar, schackrutor, finska pinnar mm. Hampus har träning fyra dagar i veckan inkl match på söndag, Daniel får ta hand om en stor del av logistiken eftersom jag påbörjar nytt schema med lite kvällstider, läxor ska betas av, utflykt och skoljoggen ska också avverkas denna vecka med matlådor och extrakläder, jag ska iväg med mina härliga mamseller (ett gäng tjejer som träffas kontinuerligt)
Vi barnbarn kunde ibland vara lite kräsna om ena sorten var tex finska pinnar, så hon brukade göra sig till ytterligare och gjorde en underbar chokladkaka i långpanna med ett tjockt lager chokladfrosting på
Koka upp vatten med ett par matskedar buljongpulver och lägg i brysselkålen. ca 130 g grön- eller blåmögelost - finska Aura för ett laktosfritt alternativ. ca 130 g grön- eller blåmögelost - finska Aura för ett laktosfritt alternativ
Det börjar bli något av en tradition att äta gröt hemma hos varandra i vårt finska gäng. Gröt är mättande, värmande och ger mycket mat för en mindre slant