Den traditionella finsk karelska pirogen hade rovmos som fyllning, sedan kom potatis och sist ris. Jag vet inte varför jag alltid inbillat mig det skulle vara komplicerat att göra karelska piroger
Till frukosten testade jag finskapiroger. Det var där min pappa bodde innan han kom till Sverige som finskt krigsbarn och det är där min farmor och farfar är begravda
Använd en rätt stor form så att pirogen blir ganska tunn, stelnar lättare då. Såhär gör du vetedegen. Smält smöret och blanda i mjölken, se till att det är fingervarmt
Tina (som har bloggen Pickipicki) och hennes sambo Carl samt Veronica som har bloggen Moma’s Kitchen, bidrog med finska specialiteter från en finsk matbutik i Göteborg som jag inte ens visste fanns samt Carls egenhändigt tillverkade äggsmör (dock utan karelska piroger) och Veronicas Karibiska romkaka med grädde och vinbär
Finskt äggsmör serveras i vanliga fall tillsammans med karelska piroger fyllda med ris. Mandelvåfflor med äggsmör från LCHF för seniorer… Foto Mikael Eriksson
Tyvärr så kan jag inte så mycket finsk mat förutom piroger och sådana där finska pannkakor. Jag är en 20-årig tjej från Göteborg med ett grek/finskt påbrå
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. häll av vattnet och låt svalna, ha i smöret i potatisen (du kan byta ut hälften av smöret mot lite vatten om du inte vill ha allt smör i)