En lite syrlig wok recept

Asiatisk wok med ris.

Asiatisk wok med ris.

Skär löken i lite större bitar, eller skivor. Hela grejen med den här woken är att få till en smakbrytning mellan syrligt/sött/salt och
Syrlig nudelsoppa med kyckling

Syrlig nudelsoppa med kyckling

 Stek kycklingen i enwok eller kastrull och ta sedan i löken och ev citrongräs. Jag och Joel blev hungriga och kollade igenomskåpen efter föda
Bönor, Ärtor & Linser

Bönor, Ärtor & Linser

Om du rostar kokta kikärtor i en stekpanna och saltar lite så får du riktigt goda snacks. I syrliga grytor tar den längre tid att koka
Sambal Oelek & Sambal Badjak

Sambal Oelek & Sambal Badjak

Sambal Badjak är en stekt sambal som är het, söt och litesyrlig. Suverän att ha hemma – enliten klick sätter fart på det mesta, pröva sambal till stekta grönsaker, nudlar, ris, tofu, ägg, fisk eller kyckling
Lägg rabarber på rabarbern

Lägg rabarber på rabarbern

Att ugnsbaka rabarber med smör och lite socker (hur mycket beror på hur syrlig raberbern är) ger också ett gott tillbehör till en varmrätt
Supersnabb thaigryta

Supersnabb thaigryta

liten bit. Bryn blandfärs och ingefära i olja i enwok eller stekpanna. Tillsätt spenaten precis på slutet
General Tso´s kyckling

General Tso´s kyckling

Lite sött, salt och syrligt och med den hetta man själv bestämmer. Sherry) och lite salt. Det här är en rätt som påminner om en asiatisk rätt jag tidigare ätit på restaurang, men som då benämndes som ”kanton wok
Grillat med lime och citron, lax och fläskfilé

Grillat med lime och citron, lax och fläskfilé

Jag gillar att den är litesyrlig till de goda grönsakerna och den söta glazen. Här får du inspiration från vår senaste grillning med chimichurri, wok, glaze och kryddblandning
Brödbullar med rödbeta och russin

Brödbullar med rödbeta och russin

Då brödet jäst färdigt penslar du det eventuellt, (ägg ger en vackert glansig yta, olja ger lite krispighet, yoghurt en mjuk och litesyrligare skorpa, osv) och strör förslagsvis över lite solrosfrön, mjöl eller varför inte några pumpakärnor
Sichuan

Sichuan

Biter man på en, särskilt “rå”, så ilar det lite som det gör när man slickar på ett nio-voltsbatteri
Wokad Kalkon med Plommonsås och Rödkålssallad

Wokad Kalkon med Plommonsås och Rödkålssallad

Wokad Fågel Wok har varit en favorit i mitt kök i många år. Förr var det ofta äggnudlar till, menen kålsallad funkar bra i stället, om man vill dra ner på kolhydraterna
Kotlett med äpple, ingefära och mathavre

Kotlett med äpple, ingefära och mathavre

Här fick några fläskkotletter, en öppnad påse haricot verts och lite mathavre gå sitt öde till mötes i den här – ja, låt oss kalla den för enwok, det blir lättast så – woken som jag smaksatte med massor, massor, massor av ingefära

Äppelgodis från Indien

Rör ofta och mosa ihop allt med baksidan av en träslev till en massa, lite bitar gör inget. Jag använde syltsocker, eftersom det innehåller pektin, och gör barfin lite fastare
Fläskwok med umami

Fläskwok med umami

Men vad säger att vi skandinaver inte kan testa lite nya smaker. Umami är numera erkänt som ”den femte smaken” efter sött, salt, beskt och syrligt och främst känt från det kinesiska och japanska köket
Delmål 1 satt till 1 oktober.

Delmål 1 satt till 1 oktober.

Ställa sig på vågen är ju aldrig kul särskilt inte när den visar + kg. Litesyrligt och styrka kan man ju få om man har i lite mer sambal än vad som står i receptet
Thaifärs med risnudlar

Thaifärs med risnudlar

Pressa lite lime över och smaka av igen. Hetta upp enwok och häll i olja. Tydligen. Ganska lite om du frågar mig