Dubbel deg jäsa dubbel tid recept

Det går utmärkt att använda kall degvätska till detta recept, men då får du räkna med lite längre jäsningstid första omgången – upp till dubbelt så lång tid. Om du vill ha ungefär en timmes jäsningstid kan du värma upp mjölken och grädden i en kastrull, men inte till 37 grader. 25-30 grader räcker!
Hög tid för plommonbröd

Hög tid för plommonbröd

Lisa har gjort dubbelt upp av den goda goda plommon-, rom-, och valnötsmarmeladen och Ture äter ett par tre stycken närhelst han har vägarna förbi
Världens godaste saffransbullar!

Världens godaste saffransbullar!

Plasta in bunken och låt jäsa till dubbel storlek. När degen jäst färdigt, forma bollar av den i formar och låt jäsa igen
Lussekatter

Lussekatter

Låt degenjäsa till dubbel storlek vid första jäsningen. - Titta på degen och inte på tiden. Ha ut degen på ett mjölat bakbord
Lussesemlor

Lussesemlor

Lös upp jästen i degvätskan. Låt dem jäsa och dela lussbullen på längden. Jag veeeeet att det är sjukt jäkla tidigt alltså…
Enkelt, knådfritt, hembakat matbröd

Enkelt, knådfritt, hembakat matbröd

Arbeta degen tills den känns elastisk och smidig. Det här knådfria matbrödet är riktigt enkelt att baka, kruxet är väl mera att få till det med tiden då brödet ska jäsa i två längre omgångar, plus minst en halvtimme på plåten innan gräddning
Fullkornsfrallor med teff (glutenfritt, mjölkfritt, vegan)

Fullkornsfrallor med teff (glutenfritt, mjölkfritt, vegan)

och vinägern med degvätskan. Receptet är baserat på Teffmjöl, ett etiopiskt naturligt glutenfritt sädesslag (en sorts gräs) som har varit ett av mina främst använda mjöler i skafferiet den senaste tiden
Libanesisk bröd

Libanesisk bröd

Jäs degen till dubbels. När du lägger dom på plåten så vänder du på degen. Tar lite tid. Tiden kan variera från ugn
Surdegsfrallor på Kronjäst vetesurdeg

Surdegsfrallor på Kronjäst vetesurdeg

Det blev goda frallor, lite syrliga, men inte lika syrliga som rågsurdegsbaugetterna, bakade de på en baksten vilket gör att de får en liten frasigare yta, reste sig fint i ugnen och var mjuka och saftiga inuti, ja mycket goda men jag föredrar dock min egna hemmagjorda surdeg
Baka "Hälsobröd" i långpanna!

Baka "Hälsobröd" i långpanna!

Degen är lösare än vanlig matbrödsdeg. Vår maskin har ett par år på nacken och är från den tiden då "Assistenterna" fortfarande tillverkades av Electrolux
Kanelbullar a’ Roy Fares

Kanelbullar a’ Roy Fares

Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degendubbelt, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar
Hamburgerbröd och korvbröd

Hamburgerbröd och korvbröd

Oftast gör jag dubbel sats deg och bakar både hamburgerbröd och korvbröd på samma gång, för de passar utmärkt att frysa
Lättbakat surdegsbröd med rågmjöl

Lättbakat surdegsbröd med rågmjöl

Sådana här bröd är himla bra, man behöver inte knåda eller vika eller något sådant utan man blandar ihop grunden på kvällen, på morgonen blandar man i resten, sedan ska det jäsas och sedan stjälper man helt enkelt ner den i en brödform, inte för mycket klet
Kolaknyten

Kolaknyten

Bred på fyllningen, vik kakan dubbel från långsidan. Deg. Blanda under tiden samman fyllningen. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig