Den har röd rot recept

Roter riesling – en smak från förr

Det har diskuteras om detta är en klon från den ”vanliga” rieslingdruvan eller om det en äldre typ och om jag förstått det rätt lutar det åt det senare

Den föraktade förorten

Han tror att de gröna förorterna är klimatsmarta, och hänvisar till att Oslo har lägre koldioxidutsläpp per capita än Stockholm, trots att staden är glesare

Den som väntar på något gott…

Denna apel är sorten ´Profusion´, som först harröda blad, sedan mörkt brungröna. På hösten blir det vinröda miniäpplen och bladen är flikiga, en riktig snygging således
Från rötter till risdessert

Från rötter till risdessert

I den senaste lådan fanns med en för mig obekant rot vid namn svart rättika. Den innehåller närproducerade säsongsvaror
Kreolsk gryta med fläskfilé

Kreolsk gryta med fläskfilé

Med tanke på årstiden och det underbara vårvädret vi haft här nere idag med sol och blå himmel, så kanske det hade varit mer passande och lockande med något i grillväg istället för en gryta
Gravad hjort höjer smaken

Gravad hjort höjer smaken

Rosta den i ugnen så får purén extra mycket smak. Här, runt stugan stryker det både vildsvin och rådjur, men har ännu inte sett någon hjort “live” som man säger
Krämig laxsoppa

Krämig laxsoppa

Persiljerot köper vi gärna hem när vi hittar det, den passar fint till framförallt fisk och lamm tycker vi, men palsternackan kan utan problem ersätta persiljeroten
Jambalaya med kyckling och chorizo - typ mustig rispytt

Jambalaya med kyckling och chorizo - typ mustig rispytt

Det är en nära kusin till den spanska paellan och man kan göra det som långkok, beroende på ingredienserna, eller som en snabbare variant där det är klart när riset har kokat färdigt och nästan all vätska har sugits upp
Kyckling med pak choi

Kyckling med pak choi

Skär bort roten på pak choin och dela den sen i mindre bitar. Den är sååå god och enkel. Här har vi en ny rätt som jag kan lägga till på favoritlistan
Burrito bowl med svarta bönor, salsa och guacamole (vegan, glutenfritt)

Burrito bowl med svarta bönor, salsa och guacamole (vegan, glutenfritt)

Recepten har utvecklats under århundraden och är inte uppfunna i någon hälsobloggares kök över natten direkt, utan har utvecklats efter vad som funnits tillgängligt, det som fått människor att överleva och leva gott och dessutom utifrån det som hållit i längden vad gäller smak och kryddning
Fredagstortilla

Fredagstortilla

Täck det översta tortillabrödet med den sista färsröran och toppa med skivade cocktailtomater. Finhacka den gula löken och paprikan
Colombiansk fläskfilégryta

Colombiansk fläskfilégryta

Ta bort senor och fett från fläskfilén och skär den i lagom stora och tjocka grytbitar. Sänk värmen och tillsätt grädden, crème fraichen, köttbuljongen