Citronkräm. Skala den gula delen av citronen med en potatisskalare. Blanda äggulor, socker, mjöl, mjölk , vaniljsocker och citronskal i en kastrull oclåt sjuda på låg värme tills den tjocknar
Artusi föreslår att man ska använda kanderad citron, eftersom vi inte hittat någon sådan (får leta på nästa italienresa) använde vi kanderat apelsinskal
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
Koka upp blåbären med pressad citron och florsocker. Hämtad från Anna Bergenströms bok ‘sött, sweet, dolce’ kommer detta recept på Torta di Verona, som påminner om tiramisu, men är gjord på sockerkaka som toppas med blåbär istället
Fyllningen består av tonfiskmousse smaksatt med schalottenlök, örter och citron – både finrivet skal och pressad samt lite lite anchoïade som är en majonnäs med sardellfiléer
Vispa äggen pösigt och tillsätt socker, rivet citronskal och apelsinskal, vaniljsocker och kanel. Något som är väldigt gott och kanske inte så vanligt är den italienska ristårtan, Torta di riso, som man gör genom att koka riset i mjölk och sen blanda med en äggsmet
1,5 msk saft från citron. Blanda ihop fraischen, senapen, 2 dl av osten, citronsaften samt vitlöken. Jaha, måndag och jag ligger här utslagen och trött
Det började med citron, lime, äpple, och en del andra mer normala smaker men degenererade snabbt till kombosmaker som kumquat/melon, chirimoya/fikon, huggorm/fräknar, bakelit/rödbrusig sjöman och helskägg/gröna ärter
150 g lax i ugn, sås på 100 g smör, 1 msk apelsinsaft, skal från en halv apelsin, citronsaft, vittvinsvinäger, salt och peppar, 70 g ruccolasallad, en bit gurka, fyra körsbärstomater, 1 glas tort vitt vin, 1 glas vatten. 100 g stekt lax, 6 körsbärstomater, 3 msk majonnäs, 1 avokado, 3 glas vatten med citron. 150 g entrecote, 3 msk kall sås på créme fraiche-turkisk yoghurt-sambal olelek-citronsaft-kapris-svart peppar-salt-persilja, machetesallad, 1 glas torrt vitt vin. 100 g stekt lax, 6 körsbärstomater, 3 msk majonnäs, 1 avokado, 3 glas vatten med citron. 150 g entrecote, 3 msk kall sås på créme fraiche-turkisk yoghurt-sambal olelek-citronsaft-kapris-svart peppar-salt-persilja, machetesallad, 1 glas torrt vitt vin