Brun sås kalvfond recept

Whiskysås à la ArneHemligheten med såsen är att offra lite av whiskyförrådets godaste flaska. Den ska vara riktigt rökig, något Islay-sorterna är kända för. Varför såsen heter Arne? Förklaringen är att Mats heter Arne som andranamn – ett ganska diskret sätt att uppkalla en maträtt efter sig själv. Servera såsen till kött av antingen det finare slaget som oxfilé eller det enklare slaget som pannbiff .
Mild leverbiff med sås

Mild leverbiff med sås

Mät upp vatten, fond, grädde och brun redning i kastrullen. Vispa ihop och koka såsen under omrörning, ca 5 minuter. 1 msk kalvfond
Balsamicosås - favoritsåsen

Balsamicosås - favoritsåsen

Rör ner kalvfond, salt och peppar. Till påskdagsmiddagen gjorde jag min favoritsås till kött - Balsamicosås
Åsas gorgonzolasås

Åsas gorgonzolasås

Brun Maizenaredning. Koka upp vatten och kalvfond. Tillsätt grädde, senap, sweet chilisås, salt, peppar och socker (sockret är nödvändigt för att få den goda smaken)
Mustig köttgryta med öl

Mustig köttgryta med öl

Ev maizenaredning brun. Smaka ev av med mer kryddor, jalapeno efter smak samt maizenaredning om du önskar en lite tjockare sås
Rödvinssås

Rödvinssås

Tillsätt socker och lite nymalen peppar och fräs tills sockret börjar bli brunt. Den absolut godaste rödvinssåsen jag vet
Godaste rulladerna

Godaste rulladerna

Ta sedan upp rulladerna (förvara dem gärna i en tom kastrull med locket på under tiden) och koka den kvarvarande vätskan i kastrullen tills hälften är kvar, det ska användas till sås
Ankbröst med balsamsky och färska fikon

Ankbröst med balsamsky och färska fikon

Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Runda av med 1 msk smör och sila såsen i en ny kastrull. 2 msk brun farin. 1 msk konc kalvfond
Persiljejärpar med skysås

Persiljejärpar med skysås

Tillsätt kalvfond, brun redning och rör om och låt såsen sjuda någon minut. Smula sönder det uppblötta brödet och blanda det med kalvfärs, ägg, kalvfond, persilja, salt och peppar
Helstekt strutsfilé med rödvinssås

Helstekt strutsfilé med rödvinssås

Ta ut ur ugnen och svep in köttet i folie och låt det vila medan såsen lagas. Sås. Lägg i en eldfast form, häll på kalvfonden och ställ in i ugnen i 150 grader tills innertemperaturen är 67 grader. 1 dl kalvfond. 3 msk brun majzenaredning
Fläskfilé med italienskt täcke

Fläskfilé med italienskt täcke

Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Gratängen serverades sedan med ugnsrostade rotfrukter och skysås
3-rätters förlovningsmiddag!

3-rätters förlovningsmiddag!

Stek brödet på båda sidor i lite smör i en stekpanna tills de blivit gyllenbruna. ) Till huvudrätten gjorde jag en rödvinssås som även den är en riktig jackpot, dessutom får man jättegoda vinkokta grönsaker på köpet när man gör denna sås
Färsbiffar med grönpepparsås

Färsbiffar med grönpepparsås

Tillsätt vatten och kalvfond och brun redning. Blanda havregryn, potatismjöl, mjölk och kalvfond i en bunke
Lövbiffsgratäng

Lövbiffsgratäng

Smula ner chèvreost i en kastrull och tillsätt kalvfond, grädde, vatten och brun redning. Sås. Häll såsen i formen och strö över riven ost