Kålpudding har alltid varit en av mina favoriträtter och nu när jag inte äter kött längre är det tråkigt att inte kunna göra en hederlig, gammal kålpudding med brunsås och rårörda lingon
Först tänkte jag servera det med en klassisk brunsås/gräddsås, men eftersom sojan var slut (trots att jag älskar soja och nästan alltid har flera olika sorter hemma) så fick jag improvisera fram något annat
Egentligen skall man med denna term låta löken sakta bakas i lite smakrikt ankfett eller liknande, men idag gör vi en enkel variant med en blandning på posaltat smör med socker, det ger löken en söt smak och brunglansig färd, nästan som genomskinlig
Minska värmen något när den börjar bli brun. Men pröva alltid med sticka - köttsaften som sipprar ut när du sticker i kycklingen ska vara klar och genomskinlig
Jag har aldrig ätit bruna bönor (och fläsk). Tvätta och hacka tomaterna ganska grovt (använd gärna en tandad kniv) och lägg tillsammans med löken när den blivit mjuk och lite genomskinlig
Lägg lök, paprika och vitlök i pannan och stek tills löken är genomskinlig. Här serveras den med saltrostad färskpotatis i ugn, cajunkryddad kyckling och chorizosås
Stek den hackade löken i smör så den blir mjuk men inte brun, bara genomskinlig. Det svåra då skulle väl vara vitvinssåsen och det är inget biovetenskap det heller
Hetta upp oljan i en stekpanna och sautera löken tills den är mjuk och genomskinlig men inte brun. Spaghetti med räkor picchi-pacchi (picchi-pacchi betyder lättkokt, färsk tomatsås)
Först bildas stora bubblor, sedan små och då börjar såsen bli brun och ryka lite. När allt socker smält och sockersåsen blivit alldeles klar och genomskinlig tar det några få minuter till