Bläckfisk recept

1 Spara

Fylld bläckfisk

600 g bläckfisk, 80 g ajvar, 50 g mozzarellaost, 2 msk ströbröd, 3 msk olivolja, 1 krm salt fint, 1 msk persilja - färsk
Bläckfisk

Bläckfisk

Bläckfisk är lättare än man tror att tillaga. Surfa runt bland recept och det finns många härliga maträtter att välja mellan. Den fungerar lika bra till förrätt som ingrediens i en läcker huvudrätt med en medelhavs-touch. Välsorterade butiker med färsk fisk har ofta denna exotiska medelhavsfisk, annars fungerar det lika bra med den frysta varianten. Använd enkla recept och du ska se att det inte är någon konst att fixa till en härlig sallad, fritera bläckfisken eller mixa ned den i en härligt sjudande gryta. Testa också att göra en härlig fyllning som du sedan bakar i ugnen.

Bläckfisk - både enkelt och gott

Friterad bläckfisk är nog bland det enklaste man kan göra. Om du har hel fisk sköljer du av den och skär i tunna skivor. Blanda med polentagryn och matolja i en påse och skaka runt ringarna i den och lägg dem sedan i fritösen. Sno ihop en enkel dipsås med dina favoritingredienser och du har härliga snacks till kvällen. Våga testa något nytt med fylld bläckfisk då det inte är hälften så krångligt som det låter. En vass kniv är vad som behövs men akta fingrarna! Rensa bläckfisken och skölj den noga. Skålla tomaterna och ta bort skalet. Hacka sedan basilika och mozzarellaost i små tärningar och blanda dem med salt och peppar. Fyll bläckfisken och sätt ihop resultatet med en tandpetare, bryn den snabbt i stekpanna och häll på tomatjuice och sätt in i ugn. En god romsås går snabbt, mixa majonnäs med crème fraiche, släng ned lite stenbitsrom och du har din dipsås.

Bläckfisk är en läckerhet

Bläckfisk som varmrätt i en inspirerande medelhavs gryta vore väl något att bjuda på? Här kan man verkligen spela ut hela sitt fantasiregister. Bläckfisk är en god ingrediens i en spansk eldig paella tillsammans med andra skaldjur eller i en italiensk härligt krämig risotto och även i pastasås. Blanda i nya ingredienser och du ska se att det ger sig själv efter ett tag. Testa även en kall sås gjord på yoghurt. Den är riktigt god till det mesta i matväg och fungerar lika bra till både sallad, kött och fisk. En variant är att blanda yoghurten med flytande honung, rivna limeskal och limesaft. Den passar utmärkt till allt grillat kött men även till ugnsbakade grönsaker. Turkisk yoghurtsås är även gott till frukost. Häll upp den i en skål, ringla över honung och toppa med hackade nötter eller skivad färsk frukt. Tillsammans med myTaste får du en god och nyttig start på dagen!