Lägg betorna i en kastrull och fyll på medsaltatvatten, så att betorna täcks. Det är bara att reglera antalet rödbetor efter deras storlek och hur pass hungrig man är
Först ut blir en ljuvlig och höstig plommonkaka, färgadmed en riven rödbeta till en ljuvlig rosa ton, smaksattmed vallmo i smeten och ovanpå ett strössel av hackade hasselnötter, mortlad kardemumma, kanel och socker
Häll ut smeten på väl mjölat bakbord (OBS, tänk på underlaget då betorna lätt färgar), forma till en rund bulle (knåda inte utan använd lätta händer för att forma den)
Anledningen till att du gör rödbetorna för sig är att de färgar av sig men den vackert röda saften är vattenlöslig, inte oljelöslig, så när du väl täckt dem med lite olja håller de sig på mattan bland de övriga rotfrukterna
Under tiden skalar du morötterna och skär dem i mindre bitar och kokar dem mjuka i osaltatvatten. Kyl smöret i vattenbad och när det börjar hårdna tillsätt vattnet & vispa med elvisp tills det blir vitt & luftigt
Inlagd rödbeta färgar salladen rosa och därför är det kanske bättre att strö hackad eller finstrimlad rödbeta över salladen i stället för att blanda ned den
Jag fick till och med min pappa att välja bort hans tilltänkta köpe-korv-med-bröd-lunch för att äta hemma med mig istället - och det mina vänner, det är en stor bedrift