100 g (ca 1 ½ dl) skräd- eller kornmjöl 180 g (ca 3 dl) vetemjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk bikarbonat 1 tsk anis 2 msk nyponpulver, t ex Friggs ½ tsk salt ¾ msk ljust muscovadosocker (eller farin) 100 g väl kylt smör 2 ½ dl kärnmjölk eller lättfil. Dela varje kaka i 4 tårtbitar med kniv eller degskrapa. 2 tsk bakpulver ½ tsk bikarbonat 1 tsk anis 2 msk nyponpulver, t ex Friggs ½ tsk salt ¾ msk ljust muscovadosocker (eller farin) 100 g väl kylt smör
Antingen kan du kavla ut degen till runda kakor eller så väljer du att skära ut mindre knäckebrödbitar i fyrkanter, anpassa gräddningstiden efter kakans storlek
2 påsar hela brödkryddor (anis och fänkål). Blanda mjölkpulver, salt och rågsikt i en balja. Koka upp vattnet och häll det över mjöl/mjölk blandningen och rör om
18 stycken11 dl rågsikt5 dl filmjölk1 dl sirap2 tsk salt3 tsk bikarbonat1 msk brödkryddor, eller 1 tsk anis och 1 tsk fänkålvetemjöl till utbakningGör en deg, tag upp den på bakbord och arbeta in ca 1 dl vetemjöl
Kavla sedan ut varje degbit till en rund eller rektangulär kaka. 1 tsk brödkryddor (jag hade anis, fänkål och kummin som jag mortlade fint). Lägg försiktigt upp den tunnkavlade degen (en kaka i taget) på den heta plåten och sätt in i ugnen ca 2-3 minuter