Efter gårdagens inlägg om ostbröden och räkmackorna har jag fått frågor om aioli. Varje gång jag gör aioli så blir jag överraskad att det är så enkelt och blir så gott
Idag blev det plock till middag och jag har äntligen funnit på det bästa, godaste och enklaste receptet på aioli och självklart ska ni få ta del av det
En av mina favoritsåser är aioli. Aioli är egentligen bara majonnäs blandat med vitlök. Aioli. Aioli. 0,5 liter matolja eller neutral rapsolja. 0,5 liter matolja eller neutral rapsolja
Det här blir så himla gott och likt "vanlig" aioli. Det är citronsaften som gör att den tjocknar så den är viktig, och vill man göra majonnäs och inte aioli så är det bara att hoppa över vitlöken
Vill du köra på det hackar du upp två skalade vitlöksklyftor fint och bryner i rapsolja i stekpannan på medelvärme tills de får fin ljusbrun yta utan att brännas det minsta
Gjorde en aioli till vår grillade middag idag (som var sojabitar på spett för mig och en köttbit till Peter, och sötpotatis bakad i folie på grillen till oss båda)
Börja mixa och tillsätt rapsoljan droppvis på samma sätt som när du gör en majonnäs. En lite hetare aioli smaksatt med rökt paprikapulver och sambal oelek, passar bra till fiskgryta eller grillat kött, också mycket gott att blanda i en potatissallad
Droppa i 2 dl olja (jag brukar använda rapsolja)samtidigt som du kör med stavmixer. Gott GOTT GOTT. Perfekt tillbehör till grillat, i fisksoppa (se recept här på bloggen)och bara till bröd med räkor mm mm
Världens lättaste sak att göra – har provat göra aioli en gång tidigare. 1 ägg, 2 dl neutral rapsolja, 1 msk limejuice, 1 tsk dijonsenap, salt, peppar, 3 klyftor vitlök. Och man kan ju ha det till allt… 2 dl neutral rapsolja, 1 msk limejuice, 1 tsk dijonsenap, salt, peppar, 3 klyftor vitlök